Održan početni sastanak LIFE projekta JUSTEM

Održan početni sastanak LIFE projekta JUSTEM

U ponedjeljak i utorak 12. i 13. prosinca održan je početni sastanak LIFE projekta JUSTEM u prostorijama Šleskog muzeja u Katowicama u organizaciji projektnog partnera KAPE (Krajowa Agencja Poszanowania Energii S.A.). Sastanak je okupio projektne partnere projekta, predstavnike Europske izvršne agencije za klimu, okoliš i infrastrukturu (CINEA), predstavnike Odjela za energetiku Europske Komisije (DG ENER), predstavnike lokalnog prijevoznika Metropolis GZM, predstavnike područnog ureda  Šleskog vojvodstva te razni predstavnici internog savjetodavnog odbora projekta.

 

Uvodni dio prvog dana sastanka odnosio se na predstavljanje sudionika, pregled pravno-regulativnog okvira i načina vođenja projekta i očekivanja partnera vezano uz buduće aktivnosti projekta. Veronique Marx iz Odjela za energetiku Europske Komisije (DG ENER) predstavila je pozadinu relevantnih politika i inicijativa vezanih uz regije zahvaćene tranzicijom. Cristina Mestre Martinez iz Europske izvršne agencije za klimu, okoliš i infrastrukturu (CINEA) u svojoj je prezentaciji pružila preporuke o pojedinim aspektima upravljanja projekta, nakon čega je uslijedilo predstavljanje pozvanih stručnjaka o temi energetskog siromaštva i pravedne tranzicije. Katarzyna Harpa, suradnica u European Climate Foundation, Pao-Yu Oei, profesor na Sveučilištu Flensburg u Njemačkoj i koordinator istraživačkog centra CoalTransitions​, Georgios Koukoufikis, voditelj projekta o društvenim aspektima energetske tranzicije u Joint Research Centre Europske Komisije​, Jeppe Jensen, koordinator projekta za Energy Poverty Advisory Hub i Matthew Bach, koordinator Just Transitions u ICLEI sudjelovali su na sastanku u online formatu, te su predstavili svoja područja djelovanja i uloge u projektu. Navedeni sudionici definirani su od strane partnera kao predstavnici savjetodavnog odbora koji će u projektu sudjelovati u funkciji internog kontrolora i savjetnika. Nakon njihovog predstavljanja, Diana Süsser (IECCP), voditelj i koordinator projekta JUSTEM pružila je generalni pregled budućih aktivnosti. Blanka Romanowska, predstavnik uprave lokalnog prijevoznika Metropolis GZM predstavila je poslovanje poduzeća i projekte poduzeća vezane uz pravednu tranziciju i energetsko siromaštvo.

 

U drugom dijelu sastanka projektni partneri predstavili su svoja pilot područja koja su u sklopu projekta definirana kao područja najpodložnija riziku u tranziciji sa ugljena na čišće oblike energije. Voditelj svake pilot regije predstavio je socioekonomske karakteristike svoje regije i status tranzicije i energetskog siromaštva u regiji. Nakon prezentacija pilot regija, voditelj svake radne skupine i odgovarajući voditelji zadataka predstavio je ključne aktivnosti, ciljeve i očekivane rezultate radnih skupina.

 

Drugog dana sastanka raspravljalo se o vremenskom okviru projekta i raspodjeli nadolazećih radnih zadataka, nakon čega su se partneri podijelili u tri radne skupine sa ciljem rasprave temeljnih točaka projekta – mjerenje energetskog siromaštva u pilot regijama, definiranje glavnih prepreka pravedne tranzicije u pilot regijama i definiranje metodologije održavanja radionica projekta i određivanja ciljnih skupina. Moderator svake radne skupine zatim je predstavio rezultate svoje grupe. Definiran je finalni vremenski okvir i raspodjela radnih aktivnosti.

 

Predstavnik područnog ureda Šleskog vojvodstva Dariusz Stankiewicz zatim je predstavio ključna područja djelovanja i uključenost vojvodstva u razvoju teritorijalnih planova pravedne tranzicije i ulogu u pravednoj tranziciji regije. Na kraju drugog dana sastanka organiziran je posjet Šleskom muzeju, nekadašnjem rudniku ugljena sa značajnom ekonomskom i kulturnom poviješću u regiji.

 

Galerija fotografija