Potpisan ugovor za provedbu bilateralne inicijative COOPwind

Potpisan ugovor za provedbu bilateralne inicijative COOPwind

Proteklog ponedjeljka, direktor Istarske Regionalne Energetske Agencije-IRENA-e, gospodin Dalibor Jovanović sudjelovao je na svečanom potpisivanju ugovora financiranih iz Fonda za bilateralne odnose u okviru Poziva “Jačanje bilateralne suradnje s Norveškom u području Zelene tranzicije”.

Dvanaest bilateralnih inicijativa odabrano je odlukom Zajedničkog odbora za bilateralne fondove koji se sastoji od predstavnika država donatora - Norveške, Islanda i Lihtenštajna, te Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Među dvanaest odabranih inicijativa nalazi se i inicijativa COOPwind – Bilateral cooperation for offshore wind energy production, koju je u svojstvu nositelja prijavila IRENA, uz sudjelovanje norveškog partera, Stiftelsen Seed Forum Norway.

Projekt COOPwind usmjeren je na pripremu preduvjeta za razvoj offshore vjetroelektrana na području Istarske županije putem bilateralne suradnje s Norveškim partnerima. Potencijalna proizvodnja električne energije putem offshore detektirana je preliminarnim studijama kao jedini značajan izvor koji bi mogao osigurati energetsku samodostatnost istarskog poluotoka te će se kroz projektne aktivnosti izraditi preliminarna studija za utvrđivanje potencijala izgradnje offshore vjetroelektrana na području Istarske županije.

Projekt ukupne vrijednosti 99.920.40 EUR, od čega udio IRENA-e iznosi 62.174,40 EUR, u 100% je iznosu financiran iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveškog financijskog mehanizma.

 

Izvor fotografije: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije