Održana četvrta međuregionalna radionica projekta CAPonLITTER

Održana četvrta međuregionalna radionica projekta CAPonLITTER

IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija sudjelovala je 2.12.2020. na četvrtoj međuregionalnoj radionici Interreg Europe projekta CAPonLITTER, koju su u online okruženju organizirali projektni partneri iz Španjolske, ECOAQUA - University Institute University of Las Palmas de Gran Canaria.

Tema četvrte radionice bila je uloga lokalnih zajednica u jačanju svijesti korisnika plaža i obalnih područja o sprječavanju nastajanja, upravljanju i praćenju morskog otpada na obalnim mjestima.

Kao i na prethodne tri radionice, i na četvrtu su bili pozvani dionici iz zemalja partnera, te je ovoga puta od strane IRENA-e bio pozvan Grad Labin kako bi predstavio uspješan projekt “Zelene navike za održivu Labinštinu” koji je sa svojom provedbom uspješno okončan polovicom 2020 godine. Gdin. Robert Mohorović iz Grada Labina u svojem je izlaganju predstavio projekt te naglasio kako je svrha projekta bila izgradnja i povećanje svijesti građana Grada Labina i općina Labinštine o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilnog odvajanja otpada u kućanstvima, kućnog kompostiranja i ponovne uporabe predmeta, s ciljem smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagališta. Projekt je  obuhvatio područje Grada Labina te općina Kršan, Pićan, Raša i Sveta Nedelja s ciljem rješenja problema kao što su nedovoljna informiranost građana o postupanju s otpadom, nedovoljne količine odvojeno prikupljenog otpada, nedovoljan broj provedenih izobrazno-informativnih aktivnosti i nedovoljan broj obuhvaćenih ciljnih skupina.

Projekt „Zelene navike za održivu Labinštinu“ prepoznat je i izvan okvira Republike Hrvatske, te su ekološki stručnjaci žirija Europskog tjedna za smanjenje otpada (EWWR), izabrali projekt među tri najbolja u Europi u kategoriji projekata javnih uprava, ističući se nizom aktivnosti u svrhu podučavanja svojih mlađih i starijih stanovnika o sprečavanju otpada, uključujući dizajniranje dječje knjige, postavljanje kazališne predstave, organiziranje izložbe za umjetnost i prikaz mjesta na televiziji i radiju.

Iduća međuregionalna radionica CAPonLITTER projekta na programu je za proljeće 2021 u organizaciji njemačkih partnera, UBA - German Federal Environment Agency s tematikom kako regulatorni instrumenti mogu utjecati na smanjenje proizvodnje određenih proizvoda (prvenstveno plastičnih) koji završavaju kao morski otpad.

Više o projektu CAPonLITTER možete pronaći na službenim web stranicama projekta.

Galerija fotografija