Završena prva od niza akcija čišćenja podmorja u sklopu kampanje „Čisto Jadransko more za buduće generacije“

Završena prva od niza akcija čišćenja podmorja u sklopu kampanje „Čisto Jadransko more za buduće generacije“

U nedjelju, 22.svibnja u Medulinu, završena je prva od niza akcija čišćenja podmorja koje organizira IRENA - Istarska Regionalna Energetska Agencija (IRENA) u suradnji s istarskim ronilačkim klubovima i Centrom za istraživanje mora Ruđer Bošković (CIM) u sklopu strateškog projekta MARLESS - MARine Litter cross-border awarenESS and innovation actions, koji se financira kroz Program prekogranične suradnje Italija-Hrvatske 2014-2020.

Posebnost ovih akcija čišćenja podmorja leži u dodatnom koraku razvrstavanja i popisivanja morskog otpada u kategorije kojima se utvrđuje njegovo porijeklo. Također dodatan doprinos je provođenje akcija na odabranim lokacijama prije i nakon turističke sezone. Naime, nakon ponovljenih akcija u rujnu po prvi puta dobit će se uvid o količinama otpada koje se tijekom godine nakupljaju. Kako bi se utvrdili različiti utjecaji kumulacije otpada, za izvršenje akcija strateški su odabrane tri različite lokacije - Medulin kao turistički centar, Brestova kao trajektna luka, dok je Luka Rovinj odabrana zbog blizine centra grada i same marine. Na osnovu ovih parametara moguće je odrediti izvor otpada i preporučiti mjere za njegovo smanjenje. To je upravo ono čemu težimo, namjera nam je da provedbom ovih akcija i definiranjem mjera osiguramo jedan trajniji rezultat, odnosno da na dobrobit budućih generacija doprinesemo smanjenju morskog otpada, poručuju iz IRENA-e i CIM-a.

Na akciji čišćenja Guvnine uvale, održanom ove nedjelje na području općine Medulin, uz IRENA-u i CIM, sudjelovalo je nešto više od 25 ronioca, 20 mjesnih ribara i 10-tak volontera, koje je okupio Ronilački klub Centar iz Medulina. U akciju je također uključen 1 brod za prijevoz putnika, 2 ribarske brodice i 11 pomoćnih plovila. Akciji se također pridružila i ekološka brodica Eco1, Dezinsekcije d.o.o. iz Rijeke. Akcijom je obuhvaćena površina od 9.100 m2.

Početak akcije obilježen je kratkim brifingom sudionika, nakon čega su ronioci uz pomoć brodova raspoređeni na lokaciju Guvnine uvale. Izvučen otpad utovaren je na plovila koja su potom isti iskrcala na Ribarsko molo Štraminjoni, gdje su volonteri te djelatnici CIM-a i IRENA-e zajedničkim snagama sortirali prikupljen otpad.

Nakon obrade prikupljenog otpada dr. sc. Mirta Smodlaka Tanković iz CIM-a izvješćuje kako je prilikom akcije prikupljeno „nešto više od 530 kg raznog odbačenog morskog otpada“. Nadalje precizira kako je „ukupno pronađeno i analizirano 966 predmeta i to 53% stakla, 36% plastičnih predmeta, 6% metala i 4% gumenih predmeta. Najčešći pronađeni predmeti su bile staklene boce i staklenke, te predmeti za plažu kao što su maske, dihalice ali i veliki broj plastičnih šlapa. U prikupljenom otpadu česti su bili i predmeti korišteni u ribolovnim aktivnostima gdje su prevladavali konopi i plutače“.

Ronilački klub Centar iz Medulina uz ostale klubove i suradnike u mjestu potrudili su se da dobrovoljnim angažmanom sudionici zajednički očiste jedan dio podmorja, u ovom slučaju Guvnine uvale. Predstavnici Ronilačkog kluba Centar iz Medulina istaknuli su kako im je iznimno drago da su po prvi puta sudjelovali u eko akciji koja se, zbog organiziranog transfera prikupljenog otpada na jednu lokaciju na kojoj se potom isti razvrstao i popisao, bitno razlikovala od dosadašnjih.

Iz IRENA-e poručuju kako je ovom akcijom napravljen korak naprijed prema čišćem Jadranu za naše buduće generacije.

Galerija fotografija