'COASTENERGY' proglašen najboljim EU projektom u Hrvatskoj u kategoriji 'Doprinos znanosti i inovacijama'

'COASTENERGY' proglašen najboljim EU projektom u Hrvatskoj u kategoriji 'Doprinos znanosti i inovacijama'

U ovogodišnjem izboru za „Najbolji županijski EU“ projekt u Hrvatskoj konkuriralo je njih 37, a pobjedu u kategoriji „Doprinos znanosti i inovacijama“ odnio je projekt Istarske županije COASTENERGY - Blue energy in ports and coastal urban areas. Spomenimo i da je isti projekt osvojio i visoko treće mjesto po izboru javnosti. Nagradu je na današnjoj svečanoj dodjeli, u Zagrebu, preuzeo istarski župan Boris Miletić.

„Ova nagrada je veliko priznanje našoj Županiji i svima koji su sudjelovali na projektu COASTENERGY, a koji se dotiče plave energije. Svi pričamo o zelenoj tranziciji, o potrebi za obnovljivim izvorima energije, o napuštanju fosilnih goriva, a ovaj projekt će upravo doprinijeti mogućnosti korištenja plave energije, odnosno potencijala mora i to ne samo za Istru, već za sve priobalne gradove i županije. Smatram da su kolege i prije ove energetske krize prepoznale što je budućnost, i zato je projekt nagrađen, ne samo od strane stručnog žirija nego i od čitatelja što mi je posebno drago”, izjavio je tom prilikom župan Miletić.

Projekt COASTENERGY, ukupne vrijednosti u iznosu od 13.770.580,00 kuna, provodio se od siječnja 2019. do kraja 2021. godine, unutar programa INTERREG V-A Italija Hrvatska. Nositelj projekta je bila Istarska Regionalna Energetska Agencija - IRENA. Projektom se željelo poboljšati okvirne uvjete za inovacije u relevantnim sektorima plavog gospodarstva u prekograničnom području Italija - Hrvatska. Naime, plava energija je rastući sektor u Europi koji je potencijalni pokretač zapošljavanja i inovacija, a koji nije dovoljno iskorišten.

Projektom Coastenergy nastavio se razvijati model sustavnog pristupa energetskoj obnovi zgrada kulturne baštine. Utvrđena su uža pilot područja za implementaciju pilot projekta, a zbog položaja neposredno uz morsku obalu i statusa zaštićenosti kao dio kulturno-povijesne cjeline Grada Poreča, u Istarskoj županiji izabrana je Gradska Palača Grada Poreča. Za istu je izrađen strojarski projekt termotehničkih instalacija i elektrotehnički projekt ugradnje dizalice topline morska voda/voda za potrebe grijanja/hlađenja objekta. Nadalje, projekt se bavio analizom, procjenom i promocijom energetskog potencijala i infrastrukture u lukama i obalnim urbanim područjima na Mediteranu kako bi se poduzećima, organizacijama i ostalim zainteresiranim stranama olakšao razvoj inovacija te poslovnih ulaganja, primarno fokusiranih na termalnu energiju i energiju morskih valova. Osnovano je 9 obalnih energetskih čvorišta s najvećim potencijalom ulaganja, koja su aktivno uključila 40 talijanskih i hrvatskih poduzeća, a oformljen je i talijansko-hrvatski obalni energetski klaster.

Izbor za „Najbolji županijski EU projekt“ organizira Hanza media, u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj te portalom Župan.hr, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Nagrade se dodjeljuju u četiri kategorije: „Doprinos znanosti i inovacijama“; „Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici“; „Doprinos prekograničnoj suradnji“ i „Doprinos poduzetništvu“, a dodatna se bira i „Najuspješniji EU projekt prema izboru javnosti“.

U kategoriji "Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici" prijavljeni su projekti CREW - Koordinirano upravljanje močvarnim područjima u prekograničnom dijelu Hrvatske i Italije, u kojem je Javna ustanova Natura Histrica sudjelovala kao partner, te projekt ICARUS – Intermodal Connections in Adriatic-Ionian Region to Upgrowth Seamless solutions for passengers, u čijoj je provedbi u svojstvu partnera sudjelovala Istarska razvojna agencija - IDA.

Svečanoj dodjeli prisustvovali su i direktor Agencije za ruralni razvoj Istre - AZRRI Igor Merlić i direktor Istarske regionalne energetske agencije - IRENA Valter Poropat.

Galerija fotografija