U Labinu održan početni sastanak projekta COASTENERGY

IRENA - Istarska Regionalna Energetska Agencija organizirala je dana 13. i 14. ožujka 2019. g. početni sastanak projekta COASTENERGY u Labinu u prostorijama Gradske knjižnice Labin na adresi Rudarska 1. Uvodni govor održao je direktor IRENA-e Valter Poropat te je sastanak službeno započeo u 10:00 sati.

U projektu sudjeluje 8 partnera iz Italije i Hrvatske a IRENA d.o.o. je vodeći partner.

Ostali partneri u projektu: Razvojna agencija Grada Dubrovnika - DURA, Međunarodni centar za održivi razvoj energetike, voda i okoliša (SDEWES Centar), Sveučilište u Camerinu, Sveučilište u Udinama, Zajednica mediteranskih sveučilišta, Privredna komora, industrija, poljoprivreda i obrt Chieti-Pescara, te Grad Ploče.

Projekt koji je s implementacijom počeo u 1. mjesecu 2019. godine provoditi će se do 6. mjeseca 2021. godine.

Ukupna vrijednost projekta koji se u 85%-tnom iznosu financira sredstvima programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska je 1.827.670,00 €, a budžet IRENA-e iznosi 207.610,00 €.

U sklopu projekta održana je i press konferencija koja je započela uvodnim govorom Jovanović Dalibora iz IRENA-e koja sudjeluje u projektu COASTENERGY kao vodeći partner. Ukratko je predstavio IRENA-u te iskustvo koje je dosad stekla radeći na međunarodnim projektima energetske učinkovitosti. Nakon toga predstavljen je projekt COASTENERGY u sklopu programa Interreg Italija-Hrvatska u kojem sudjeluju partneri iz spomenutih zemalja. Projekt COASTENERGY je projekt na kojem je IRENA glavni partner i organizator, te se bavi analizom, procjenom i promocijom energetskog potencijala i infrastrukture u lukama i obalnim urbanim područjima na Mediteranu kako bi se poduzećima, organizacijama i ostalim zainteresiranim stranama olakšalo poslovno ulaganje, koje će primarno biti fokusirano na termalnu energiju i energiju morskih valova. Inicijative će garantirati održiv razvoj i očuvanje morskog i kopnenog ekosistema i biti usklađene sa ostalim aktivnostima u priobalnom području Mediterana kao što su ribarenje, turizam i pomorska industrija.

Također je naveo kako su ciljevi projekta:

1.) Poboljšati suradnju i izmjenjivanje znanja između javnih uprava, poduzeća, istraživačkih centara i građana,

2.) Uz pomoć minimalno 20 istraživačkih centara definirati devet obalnih područja s najvećim potencijalom ulaganja te kontaktiranje minimalno 40 talijanskih i hrvatskih poduzeća s ciljem promocije i udruživanja s javnim upravama u svrhu investiranja u pilot projekte,

3.) Osnivanje talijansko-hrvatskog opservatorija o sistemu obalne energije i izrada online baze podataka kamo će potencijalnim investitorima i javnosti biti dostupni svi relevantni podaci i informacije vezani uz mogućnost investiranja u Istarskoj županiji i okolnim mediteranskim područjima (znanstvena istraživanja, informacije o zakonskim regulacijama i financiranju, tehnološke informacije i instrukcije.

Nakon toga Francesco Losurdo predstavio Zajednicu mediteranskih sveučilišta (Comunita' delle Universita' Mediterranee), projektnog partnera iz Italije te ukratko obrazložio svrhu uključivanja organizacije u projekt kao i radne pakete projekta za koje su zaduženi. Koordinatori su komunikacijskih aktivnosti (radni paket 2) koje uključuju aktivnosti kao što su organizacija početnog sastanka, određivanje komunikacijskog menadžera, definiranje komunikacijske strategije, objavu projektnih novosti na službenim stranicama, kreiranje i održavanje profila projekta na društvenim mrežama kao što su Facebook, Twitter, te kanala na Youtubeu. Također su zaduženi za lokalnu komunikaciju kako bi promovirali Hub-ove, organizaciju lokalnih događanja, te razradu promotivnog materijala.

Zatim je Thea Soldo predstavila DURA-u (Razvojna agencija Grada Dubrovnika) te obrazložila njihovu ulogu u projektu. Zaduženi su za koordinaciju radnog paketa 4 čiji je glavni rezultat uspostava HUB-ova za razvoj plave energije u obalnim područjima. Cilj je osigurati stalnu međunarodnu platformu za suradnju među javnim upravama na svim razinama, istraživačkim institucijama, regionalnim agencijama za energetiku i razvoj te poduzećima u sektoru plave energije.

Tihomir Tomić iz SDEWES centra (Međunarodni centar za održivi razvoj energetike, voda i okoliša) obrazložio je aktivnosti projekta kojima koordiniraju. SDEWES centar je nevladina i neprofitna znanstvena organizacija sa sjedištem u Zagrebu, Hrvatska. Uključuje se u specifične aktivnosti istraživanja i razvoja koje se bave problemima zajedničkim za zemlje istočne i jugoistočne Europe i mediteranskih regija a vizija im je pružiti platform za komunikaciju i razmjenu ideja između znanstvenika i istraživača koji promiču multidisciplinarni pristup održivosti. SDEWES centar zadužen je za radni paket 3 koji se uglavnom odnosi na pokazatelje rezultata programa 1.1O1 - broj poduzeća koja primaju nefinancijsku potporu i sastoji se od zajedničkog okvira znanja o obalnim sustavima plave energije i njihovog razvojnog potencijala u programskom području obuhvaćajući pravne / regulatorne, okolišne, društveno - ekonomske, financijske i operativne aspekte.

Maria Chiara Invernizzi predstavila je projektnog partnera Sveučilište u Camerinu (Universita' degli studi di Camerino) koji su zaduženi za radni paket 5 čiji su glavni rezultati metode i praktične preporuke za razvoj Blue Energy sustava na talijanskoj i hrvatskoj obali te zajednički talijansko-hrvatski opservatorij za obalne energetske sustave - opservatorij će se uključiti u postojeću međunarodnu mrežu plave energije i mreže na razini EU-a kako bi ojačao ulogu programskog područja.

Marin Miletić prisustvovao je početnom sastanku projekta kao predstavnik Zajedničkog tajništva (JS-a - Joint Secretariat) te je dodatno pojasnio program Italija-Hrvatska i projekt COASTENERGY.

Galerija fotografija