Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju

Projektom “Dobra energija - solarna energija za energetsku tranziciju'' se do proljeća 2024. osigurava ugradnja 1 MW solarnih elektrana na javne objekte na području Istarske županije, Poreča, Pule, Cresa, Čakovca, Zaprešića i Ivanić-Grada.

Projekt je to ukupne vrijednosti 1,4 milijuna EUR, koji je odlukom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ostvario pravo na 85% financiranja (1,1 milijun EUR) putem bespovratnih sredstava u sklopu programa “Energija i klimatske promjene'' Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021.

Nositelj projekta je Istarska županija, koja je u suradnji s IRENA-om – Istarskom Energetskom Agencijom i Zelenom energetskom zadrugom u partnerstvu okupila Grad Poreč, Grad Pulu, Grad Cres, Grad Čakovec, Grad Zaprešić i Grad Ivanić-Grad uz dva bilateralna partnera iz Norveške, Greenstaat Energy AS i Stiftelsen Seed Forum Norway.

Dobra energija SEET uključuje realizaciju 22 integrirane solarne elektrane ukupne snage 1 MW na javne objekte na području županije i gradova partnera projekta, što će uključivati portfelj različitih projekata, ovisno o tipu, potrebama i lokaciji pojedinog objekta. Raznovrsnost portfelja projekata iskoristit će za definiranje preporuka za optimizaciju ulaganja u sunčane elektrane u Hrvatskoj, čime će projekt pomoći ekonomičnosti i pojednostavljenju procesa ulaganja u sunčane elektrane na javnim objektima diljem zemlje u budućnosti.

Novi sunčani kapaciteti na području županije i gradova partnera projekta bit će i u službi aktivnijeg uključivanja građana u tranziciju na obnovljivu energiju. U sklopu javnih objekata s novougrađenim solarnim elektranama, građane se informira o ulaganju u solarne elektrane za kućanstva, čime se očekuje potaknuti dodatna ulaganja u solarnu energiju. Dodatno, kako bi se osigurali potrebni resursi za realizaciju novih solarnih kapaciteta u budućnosti, projekt osigurava i program neformalnog obrazovanja za instalatere solarnih elektrana.

Suradnja s dva bilateralna partnera iz Norveške na ovom projektu omogućava razmjenu iskustva između donatora i Hrvatske za maksimiziranje korištenja solarnog potencijala na području naše zemlje.

Na području Istarske županije projektom se financira realizacija 6 integriranih mrežnih fotonaponskih sustava, ukupne nominalne snage 340 kW, na zgradama Osnovne škole Vodnjan, Talijanske srednje škole Dante Alighieri Pula, Industrijsko obrtničke škole Pula, školske dvorane Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Osnovne škole Veli Vrh Pula, Osnovne škole Vidikovac Pula i Doma za starije i nemoćne osobe Poreč.

KLJUČNE INFORMACIJE

  • Cilj projekta: Povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.
  • Razdoblje provedbe: svibanj 2022. - travanj 2024.
  • Nositelj projekta: Istarska županija
  • Partneri projekta: Grad Poreč, Grad Pula, Grad Zaprešić, Grad Cres, Grad Čakovec, Grad Ivanić-Grad, Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Zelena energetska zadruga (ZEZ), Greenstaat Energy AS, Stiftelsen Seed Forum Norway
  • Ukupna vrijednost projekta: 1,4 milijuna EUR

Projekt “Dobra energija - Solarna energija za energetsku tranziciju” financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. u iznosu 85 % (1,1 milijun EUR) bespovratnih sredstava.