Regionalna radionica "Alat za planiranje - Prekogranični plan upravljanja morskim otpadom"

Regionalna radionica "Alat za planiranje - Prekogranični plan upravljanja morskim otpadom"

Istarska županija je 12. lipnja 2023. bila domaćin Regionalne radionice "Alat za planiranje - Prekogranični plan upravljanja morskim otpadom", koju je organiziralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, u okviru provedbe projekta MARLESS. Projekt MARLESS (MARine Litter cross-border awarenESS and innovation actions) provodi konkretne i zajedničke intervencije usmjerene na rješavanje problema morskog otpada na Jadranskom moru s različitih gledišta i metode intervencije. Projekt je implementirao razne akcije praćenja, upravljanja, prevencija i uklanjanje morskog otpada. Također, provela se kampanja podizanja svijesti i aktivnosti obuke upućene različitim akterima (školama, hotelijerima, građanima itd.) te su se je proveo niz eksperimentalnih pilot projekta koji su usmjereni na pronalaženje učinkovitih rješenja za uklanjanje i tretman morskog otpada.

Program radionice je bio usmjeren na prikupljanje saznanja potrebnih za izradu Prekograničnog plana upravljanja morskim otpadom. Plan je neobvezujući dokument koji sadrži zajedničke spoznaje HR i IT strane o tehničkim potrebama, znanstvenim spoznajama i socio-ekonomskim utjecajima morskog otpad na području Jadranskog mora. Njegov glavni cilj je pomoći uključenim stranama bolje razumijevanje i provođenje  relevantnog  zakonodavstva EU i Pravnih zahtjeva Barcelonske konvencije.

Anica Brlek Juren iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja - Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora je izjavila da je suradnja između Italije i hrvatske neophodna za rješavanje problema morskog otpada. Ministarstvo sustavno prati kakvoću mora od 2016. godine, otpočetka dijelom, dok se od 2018. godine odvija kompletni monitoring. Prati se otpad na plaži, na dnu mora, morski otpad u sedimentu, kao i na površini mora, čak i u probavnim sustavima nekih riba. Među prikupljenim otpadom, najviše ima plastike.

Mirko Radolović, pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije naglasio je kako je gospodarenje otpadom, pa tako i otpadom u moru, jedna od važnijih tema za Istarsku županiju te je stoga bitno sudjelovati u izradi prekograničnog plana upravljanja, a naša je županija iznimno zainteresirana za sudjelovanje u takvima planovima kako bi se nakon toga mogle pratiti mjere, kao i njihova učinkovitost.

Direktor IRENA-e Dalibor Jovanović je naveo da se agencija, osim temama energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, već nekoliko godina bavi projektima vezanih uz gospodarenje otpadom Općenito pitanje otpada je jedno od krucijalnih problema na području naše županije. Ovaj se projekt u prvom redu bavio prvenstveno pitanjima monitoringa i čišćenja; IRENA je dosta bila orijentirana na organizaciju čišćenja morskog otpada, ali to je rješavanje posljedica, a ono što je potrebno je - rješavanje uzroka. Jedini pravi model je ne ići prema stvaranju otpada, već na tom izvoru treba rješavati problem. Iako to formalno jest morski otpad, a projekt se uglavnom bavio pitanjima mikrootpada, sav morski otpad nastaje na kopnu. I ono što bi trebao biti prvi cilj, a projekt se bavio uglavnom pitanjem plastike, je čim manje korištenje velike količine plastike. Premda je u suvremenom društvu nemoguće ne koristiti plastiku, treba je koristiti na racionalan način i praktički na područjima gdje je ona stvarno potrebna.

U sklopu radionice, IRENA je ukratko predstavila aktivnosti koje je odradila kroz projekt MARLESS:

•             Provedene su edukacije u osam osnovnih škola. Uključeno je 17 razreda različitih uzrasta, od onih najmlađih (1-4) pa da starijih učenika (5-8). Kroz edukaciju učenici su naučili što je to morski otpad, što je zagađenje mikro plastikom, koji su uzroci nastanka morskog otpada te kako to zagađenje utječe na okoliš, morske životinje i ljude. Prikazano je kako je jedan od globalni problema današnjice je velika količina otpada u morima i oceanima, ponajprije plastičnog otpada. Poseban naglasak edukacije je bio kako svaka osoba odgovornim ponašanjem može bar djelomično utjecati na smanjenje morskog otpada. Učenicima je pokazano kako pravilnim selektiranjem otpada, smanjenjem korištenja jednokratne plastike, sudjelovanjem u akcijama čišćenja i širenjem znanja mogu pridonijeti rješavanju ovog ozbiljnog problema. U sklopu edukacije je također prikazan Animirani edukativni video projekta MARLESS kojeg je producirala IRENA.

•             Nakon završenih edukacija, organizirane su akcije čišćenja plaža na tri lokacije (Medulin, Fratarski otok i Rabac). Da akcije budu zanimljivije i poučnije, učenici su imali zadatak odmah pri prikupljanu odvajati različite vrste otada (plastika, staklo, metal, papir, ostalo) te je nakon prikupljanja odrađen jednostavan monitoring  koji je učenicima pokazao koje količine i vrste otpada se mogu pronaći na našim plažama. Edukacije je prošlo oko 350 učenika, dok su je na akcijama čišćenja sudjelovalo oko 200 učenika.

•             IRENA je, zajedno s IRB-CIM i ronilačkim klubovima iz Rapca, Rovinja i Medulina, u tijeku projekta organizirala čak šest akcija čišćenja podmorja. Posebnost ovih akcija čišćenja podmorja leži u dodatnom koraku razvrstavanja i popisivanja morskog otpada što je doprinijelo dobivanju značajnih podataka o  količini i kategorijama morskog otpada koji se može pronaći na istarskoj obali. Kako bi se utvrdili različiti utjecaji kumulacije otpada, za izvršenje akcija strateški su odabrane tri različite lokacije - Medulin kao turistički centar, Brestova kao trajektna luka, dok je Luka Rovinj odabrana zbog blizine centra grada i same marine. Akcije su provedene dva puta (prije i poslije turističke sezone 2022).  Tijekom četiri akcije na lokacijama Luke Rovinj i Guvnine uvale, detaljnom analizom podataka je utvrđeno da je prikupljano 11.262 komada različitog otpada, ponajviše razne vrste plastike i komada staklenih boca. Ukupna težina prikupljenog otada je iznosila preko dvije tone. Akcija na Brestovi je bila nešto drukčija. Tamo su se ronioci fokusirali na vađenje raznih automobilskih i kamionskih guma koje su bila prisutne na morskom dnu. U dvije akcije je izvađeno čak 60 velikih guma ukupne težine preko 8 tona.

MARLESS se financira kroz Program prekogranične suradnje Italija-Hrvatske 2014-2020. (engl. Cross Border Cooperation Programme Italy-Croatia 2014-2020. ) te će se provoditi u periodu od 01.06.2020. do 30.06.2023. godine. Ukupni budžet projekta je 4.244.726,00 €, dok je IRENA-i Istarskoj Regionalnoj Energetskoj Agenciji odobreno 269.003,00 €, od čega 85% sredstava financira Program Italija-Hrvatska, a preostalih 15% se osigurava vlastitim sredstvima.

Galerija fotografija