Energetski dan Grada Pazina - energetska učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije

Energetski dan Grada Pazina - energetska učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije

- Kroz naš SEAP predvidjeli smo da će naša ušteda do 2020. iznositi 20 posto energije. Pazin to planira ostvariti kroz zahvate na zgradama, prometnim rješenjima, kroz modernizaciju cesta te učinkovitom javnom rasvjetom, rekao je uvodno pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. Energetski dan prigoda je da se javnosti sve to predstavi kroz tehnike i tehnička rješenja, ali i mogućnosti sufinanciranja projekata energetske učinkovitosti, a time u konačnici i zaštite okoliša, rekao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić.

Valter Poropat, direktor Istarske regionalne energetske agencije (IRENA), istaknuo je kako Grad Pazin svojim projektima pokazuje kako se njegova energetska politika u potpunosti slaže s ciljevima Istarske županije, a time i EU-a.

- Klimatske promjene va- žan su globalni problem koji utječe na sve nas. Stoga je ključni prioritet EU-a stvaranje otporne energetske unije kako bi svojim građanima osigurala sigurnu, odr- živu, konkurentnu i povoljnu energiju, kazao je Poropat. Podsjetio je kako je 4. stude nog potvrđeno stupanje na snagu Pariškog sporazuma o klimi koji se odnosi na smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Službeno otvarajući Energetski dan istarski župan Valter Flego kazao je kako treba poštovati smjernice EU-a vezane za energetsku učinkovitost.

- Kao član Odbora za ekonomsku politiku i zaštitu okoliša pri Odboru europskih regija mogu reći da Istra predstavlja primjer dobre prakse. Istra je do sada izradila mnoge planove za smanjenje emisije CO2 koji se provode kroz aktivnosti gradova i općina, kazao je župan koji vjeruje da će Energetski dan postati tradicija, gdje će se javnosti predstavljaju projekti energetske učinkovitosti, ali i proizvođači opreme koja omogućuje njihovu provedbu u praksi.

Program je započeo predstavljanjem projekta Društva bibliotekara Istre i Gradske knjižnice Pazina "Zelena knjiž- nica", a IDA d.o.o. je predstavila program "Life SEC Adapt" o poticanju korištenja obnovljivih izvora energije. Potom se govorilo o iskustvima upravitelja zgrada u Pazinu i Labinu oko energetske obnove višestambenih zgrada. Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost govorili su o mogućnostima financiranja energetske učinkovitosti višestambenih zgrada, a tvrtke Eltor i Filix predstavile su ekološki prihvatljivu i energetski učinkovitu rasvjetu. Pazinski gradonačelnik predstavio je projekt modernizacije, proširenja i izgradnje javne rasvjete koji će donijeti velike uštede energije.

Predstavnici Hrvatskog šumarskog instituta govorili su o mogućnostima povećanja energetske efikasnosti korištenjem biomase, a tvrtka Centrometal d.o.o. predstavila je opremu za grijanje koja koristi obnovljive izvore energije. Predavači iz Reenove, Build upona i Weinbergera govorili su o financiranju obnove obiteljskih kuća, stanova i turističkih apartmana, o novogradnji i obnovi po zelenim principima te o zelenoj gradnji "e4 kući 2020".

Članak preuzet iz Glasa Istre (Izdanje: 6. studenoga 2016.); Izvještava Mirjan RIMANIĆ; Autor slike: Mirjan RIMANIĆ