ISGE radionica za nove i postojeće krajnje korisnike u objektima pod upravljanjem Istarske županije

ISGE radionica za nove i postojeće  krajnje korisnike u objektima pod upravljanjem Istarske županije

Radionica je organizirana od strane IRENA-e Istarske Regionalne Energetske Agencije, koja je administrator ISGE-a za sve objekte pod upravljanjem Istarske županije, dok su predavanja vodili predstavnici APN-a (Agencije za promet nekretninama). Polaznici tečaja su djelatnici koji koriste Informacijski sustav za gospodarenje energijom - ISGE, odnosno unose na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj razini podatke o potrošnji i eventualnim promjenama na objektu te raditi analize i izvještaje. Educiralo ih se o svrsi i mogućnostima ISGE-a kao i o samom načinu korištenja sustava, te je poseban naglasak bio na novostima u sustavu koje su se počele primjenjivati u 2017. godini.

Informacijski sustav za gospodarenje energijom - ISGE je internetska aplikacija za nadzor i analizu potrošnje energije i vode u zgradama javnog sektora te predstavlja neizbježan alat za sustavno gospodarenje energijom.

Sustavno gospodarenje energijom u objektima pod upravljanjem Istarske županije podrazumijeva strateško planiranje energetike i održivo upravljanje energetskim resursima. Stručnjaci zaduženi za gospodarenje energijom u ISGE sustav unose relevantne podatke o objektima za koje su nadležni.

U bazu podataka ISGE-a prvo su se unijeli statički podaci o svakom objektu pod upravljanjem Istarske županije koji uključuju opće, konstrukcijske i energetske karakteristike zgrade, a zatim i dinamički podaci koji uključuju potrošnju energenata na mjesečnoj razini prema dostavljenim računima od dobavljača te potrošnju na tjednoj ili dnevnoj razini prikupljenu direktnim očitanjem potrošnje s brojila. Također, sustav je projektiran na način da u budućnosti može prihvaćati skoro trenutna očitanja potrošnje energije sa objekata gdje su ugrađeni sustavi za daljinsko očitavanje potrošnje energije.

Podaci uneseni u ISGE koriste se za niz izračuna, analiza i kontrola koji omogućavaju razumijevanje kako i na što trošimo energiju i vodu u pojedinoj zgradi, uspoređivanje pojedinih zgrada sa sebi sličnim zgradama, kao i identificiranje neželjene, prekomjerne i neracionalne potrošnje. Dio potrebnih analiza i kontrola potrošnje ISGE aplikacija provodi automatizirano te o kritičnim rezultatima (npr. drastično povećanje potrošnje energije ili vode) obavještava nadležne osobe. Ovime sprječavamo pojavljivanje neželjenih i nepotrebnih troškova. Također, na temelju informacija dobivenih kroz provedene analize, stručnjaci odgovorni za gospodarenje energijom identificiraju i provode potrebne mjere povećanja energetske efikasnosti koje u konačnici rezultiraju energetskim i financijskim uštedama u objektima pod upravljanjem Istarske županije. ISGE uvelike olakšava proces sustavnog gospodarenja energijom u  navedenim javnim zgradama jer omogućava jednostavan pristup podacima o potrošnji i troškovima za energiju, lagan grafički i tablični prikaz i ispis podataka i rezultata provedenih analiza, te jednostavniju pripremu podataka potrebnih za izradu lokalnih planova povećanja energetske efikasnosti i pripadajućih izvještaja. Korištenje ISGE-a osigurava i omogućava transparentan prikaz i kontrolu potrošnje energije i s energijom povezanih troškova u svim zgradama Istarske županije.

Galerija fotografija