Međunarodna konferencija "R2EPE - Preispitivanje energetske učinkovitosti u zgradama i obrazovanje vezano uz energetsko planiranje "

Međunarodna konferencija "R2EPE - Preispitivanje energetske učinkovitosti u zgradama i obrazovanje vezano uz energetsko planiranje "

Međunarodnu konferenciju je organiziralo Sveučilište Mariboru - Energetski fakultet, Laboratorij za pretvorbu energije, vodeći partner E-RESPLAN projekta na kojemu je IRENA jedan od partnera, uz pomoć Agencije za lokalnu energiju Dolenjske-Posavje-Bela Krajine i Općina Krško. Prvi dio konferencije održan je u prostorima Općine Krško, a drugi u Energetskom institutu u Vrbini.

Govorilo se o rezultatima projekta E-RESPLAN, energetskoj učinkovitosti u zgradama, integriranom energetskom planiranju te povezivanju mogućnosti zapošljavanja sa obrazovnim potrebama diljem Europe. Event je nastojao unaprijediti programe visokog obrazovanja, s naglaskom na obnovljive izvore energije (OIE) i prostorno planiranje. Urbano i energetsko planiranje često nisu dobro usklađeni sa razvojem novih tehnologija OIE, dok stručnjaci za razvoj obnovljivih izvora energije nemaju dovoljno znanja za pravilno korištenje novih energetske tehnologija u urbanim sredinama i ekološki važnim krajolicima. Štoviše, brz tehnološki razvoj u području obnovljivih izvora energije otežava integraciju planiranja obnovljivih izvora energije u sveučilišnim nastavnim planovima i programima. Integracija različitih disciplina u pogledu razvoja obnovljivih izvora energije i prostornog planiranja je sve traženija na EU, nacionalnoj i lokalnoj razini.

Zaključci konferencije poslužit će kao smjernice za integraciju između razvoja obnovljivih izvora energije, energetskog planiranja, urbanističkog i regionalnog planiranja, okoliša i krajobraznih pitanja.

Galerija fotografija