Održan okrugli stol na temu "Inovativni financijski instrumenti u službi poticanja investicija u niskougljične izvore energije"

Održan okrugli stol na temu "Inovativni financijski instrumenti u službi poticanja investicija u niskougljične izvore energije"

IRENA je stoga organizirala okrugli stol na kojem se raspravljalo na temu Inovativnih financijskih instrumenata u službi poticanja investicija u niskougljične izvore energije. Direktor IRENA-e Valter Poropat u samom uvodu je istaknuo kako provedba inovativnih financijskih instrumenata i procjena projekata energetskih ušteda malih i srednjih poduzeća će doprinijeti postizanju pokazatelja sadržanih u regionalnim energetskim planovima. Istaknuo je kako će projekt FIRECE biti usmjeren ka postizanju povećanja kapaciteta regionalnih operatera pri upravljanju i postizanju energetskih planova, a naročito je značajno iskorištavanje lokalno dostupnih financijskih resursa za poticanje investicija u obnovljive izvore energije od strane industrijskih subjekata, posebice malih i srednjih gospodarstava.

Nakon uvodnog dijela uslijedila su kratka izlaganja sudionika. Andrea Poldrugovac iz IRENA-e predstavio je projekt FIRECE, naglasio glavne ciljeve kao i očekivane rezultate samog projekta. U samom izlaganju predstavljeni su i trening moduli za regionalne i lokalne provoditelje energetskih planova koji će biti u funkciji edukacije i poticanja investicija u obnovljive izvore energije. Aleksandar Major predstavio je potpore Istarske Županije za konkurentnost malog i srednjeg poduzetništva te se kroz prezentaciju potaknula rasprava da li se kroz postojeće mjere mogu potaknuti financiranja energetskih ušteda. Predstavnica Hrvatske banke za obnovu i razvitak Cinzia Zubin u svojem je izlaganju predstavila model ESIF kredita kao izvor financiranja mjera energetskih planova te se također nadovezala na ostale modele financiranja dostupnih kroz programe HBOR-a.

Kratka izlaganja iskorištena su kao polazne točke rasprave okruglog stola temeljem kojeg su utvrđeni postojeći modeli financiranja malog i srednjeg podzetništva u obnovljive izvore energije kao i koje su mogućnosti poticanja investicija od strane regionalnih i lokalnih provoditelja energetskih planova.