50. godišnjica Dana planeta Zemlje u znaku borbe protiv klimatskih promjena

50. godišnjica Dana planeta Zemlje u znaku borbe protiv klimatskih promjena

Danas, 22. travnja 2020. obilježava se 50. Dan planeta Zemlje. Dan namijenjen ukazivanju na negativni utjecaj čovjeka na okoliš snažno je motiviran upravo takvim događajem, velikim izljevom nafte 22. siječnja 1969. u blizini Santa Barbare (Kalifornija). Inicijativa motivirana ovim događajem prvi put je zaživila 1970. te se od te godine Dan planeta Zemlje održava svake godine na isti dan s rastućim brojem sudionika.

Tema ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje su klimatske akcije. Golemi izazov, ali i brojne prilike, izdvojile su ovu temu kao najbitniju za 50. obljetnicu. Klimatske promjene predstavljaju najveći izazov budućnosti čovječanstva i svih sustava koji čine ovaj planet nastanjivim.

Na kraju 2020. godine, od država se očekuje da usklade svoje ciljeve s Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama iz 2015. Ukoliko sve države svijeta značajno ne povećaju svoje napore i ne ugradu ideju hitnosti u svoje postupke, planet se izlaže neizvjesnoj i opasnoj budućnosti.
Dodatni napor i osviještenost ne očekuju se samo od država i institucija već i od svakog pojedinca koji nastanjuje ovaj zasad jedini dostupni dom. Obilježavanje ovog dana krenulo je 1970. godine s 20 milijuna sudionika. 1990. godine bilo ih je 200 milijuna u 141 državi. Broj uključenih država do 2010. godine narastao je na 192, a ove godine očekuje se 1 milijarda sudionika.

Dan planeta Zemlje ove godine obilježava se u posebnim uvjetima. Koronavirus borbu za zaštitu planeta nije zaustavio već ju je samo gurnuo u digitalni svijet. Ova situacija pokazala je čovječanstvu koliko je prilagodljivo i koliko su promjene koje su do jučer bile nezamislive moguće. Uz svu štetu koju je ovaj virus uzrokovao, on je i nepovratno ukazao na utjecaj čovjeka na okoliš, ali i na njegovu ovisnost o istome. Omogućio je, i to ne samo metaforički, čišći pogled na svijet oko sebe. 22. travnja 2020. mora biti dan dan koji će ostati zapamćen kao onaj na koji je svijet donio hrabru i ujedinjenu odluku o putu naprijed. Na svakom pojedincu je da doprinese i da prestane očekivati da značajnu masu tvore svi drugi.

IRENA - Istarska Regionalna Energetska Agencija svima vam želi sretan Dan planeta Zemlje 2020. Budite i vi među milijardom pa se priključite događaju preko stranice https://www.earthday.org/earth-day-live/.