Održivo financiranje energetske obnove mediteranskog stambenog sektora

Održivo financiranje energetske obnove mediteranskog stambenog sektora

Partnerstvo HAPPEN projekta predstavlja "Versatile Energy Loan", inovativno financijsko rješenje posebno dizajnirano za poticanje duboke energetske obnove u mediteranskom stambenom sektoru.

 

 

Cijeli intervju možete pročitati na platformi EU_BUILD UP (https://www.buildup.eu/en/explore/links/sustainable-financing-deep-energy-retrofit-mediterranean-residential-built-environment) ili u nastavku:

 

Održivo financiranje energetske obnove mediteranskog stambenog sektora

 

HAPPEN H2020 predstavlja svoje inovativno financijsko rješenje "Svestrani energetski zajam", posebno dizajnirano za poticanje duboke energetske nadogradnje u mediteranskom stambenom fondu. Postavili smo im pet pitanja kako bismo saznali više o ovom značajnom rezultatu projekta.

 

Autori: Roberta Capogrosso, Giulia David, Giulia De Aloysio, Luca Laghi, Roberto Malvezzi, Eraldo Menconi, Marco Padula, Francesca Pecchia, Francesca Picenni, José Manuel Salmeròn Lissén, Paolo Luigi Scala

 

Pitanje 1. Zašto nam treba financijsko rješenje prilagođeno mediteranskom području?

 

Tržište duboke obnove ima poteškoća u cijeloj Europi, ali mediteransko područje karakteriziraju specifični izazovi, zbog ekoloških i klimatskih problema, strukture vlasništva i građevinskog fonda ili posebnih kulturnih, socijalnih i ekonomskih uvjeta, kao zbog same strukture tržišta obnove. S obzirom na ovaj okvir, potrebno je uspostaviti strategiju koja nadilazi puke fizičke potrebe zgrada i tehnološke aspekte, kako bi se integrirali socijalni, poduzetnički, financijski, tehnički, regulatorni i okolišni aspekti kao sredstva za uspješno rješavanje problema složenosti mediteranskih životnih sfera i ponašanja njihovih zajednica. U tu svrhu, partnerstvo projekta HAPPEN teži razvoju i aktiviranju novog pristupa, nazvanog MedZEB, prilagođenog dubokoj obnovi stambenog sektora u mediteranskom području.

 

Pristup MedZEB-a izrađuje mediteranski način duboke obnove koristeći sljedeće značajke:

 

Holistički: usmjeren je na integriranje najrelevantnijih aspekata lanca opskrbe (npr. tehničkih, financijskih, proceduralnih, poduzetničkih, socijalnih itd.);

Transparentno: usmjeren je na stavljanje na tržište novih alata za povećanje kvalitete postupka naknadne ugradnje i za povećanje povjerenja investitora (npr. MedZEB protokol);

Prilagodljivo: usmjeren je na poboljšanje dodanih vrijednosti naknadne ugradnje, poput fleksibilnosti zajamčene postupnim pristupom, udobnosti i dobrobiti, pametnom nadzoru itd.

Pristup MedZEB-a razvijen je kapitaliziranjem velike pozadine dostupnog znanja i najsuvremenijih rješenja, nadovezujući se na njih kako bi se razvila nova rješenja usmjerena na prevladavanje glavnih prepreka dubokom preuređivanju u mediteranskoj tržišnoj zoni. U tom je okviru razvijen MedZEB protokol kako bi se ojačala transparentnost MedZEB pristupa, defragmentiralo naknadno opremanje lanca vrijednosti i potaknula ulaganja u obnovu zgrada. MedZEB protokol jamstvo je da će se postupak naknadne ugradnje pravilno provesti duž cijelog lanca vrijednosti naknadne ugradnje. Protokol je dokument koji su potpisali svi akteri uključeni u projekt obnove i sadrži zahtjeve kvalitete za pristup financijskom rješenju osmišljenom u HAPPEN-u. Samo subjekti koji su prošli odgovarajuću obuku za MedZEB pristup moći će se pridružiti Protokolu.

 

Pitanje 2: Što je rješenje "Svestranog energetskog zajma" (Versatile Energy Loan) i kako je integrirano u holistički okvir MedZEB pristupa?

 

Inovativno financijsko rješenje razvijeno u okviru HAPPEN projekta naziva se Svestrani energetski zajam (VEL) i definira se kumulativnom hipotekom u nultoj godini koja uključuje višestruke korake isplate kroz vrijeme.

Ovo je rješenje zamišljeno kako bi se u potpunosti integriralo s nedavnim promjenama na tržištu obnove, poput Individualne putovnice za obnovu zgrada (Individual Building Renovation Passport), definirane kao „dokument koji opisuje dugoročni (do 10 ili 20 godina) korak po korak put obnove za određenu zgradu koja predlaže definiranje postupka naknadne ugradnje u više koraka. Dizajn financijskog rješenja Svestranog energetskog zajma omogućuje povećanu održivost i sveukupno smanjenje ukupnih početnih ulaganja, zahvaljujući strukturnom iskorištavanju uštede energije kao financijskoj poluzi za financiranje intervencija. Štoviše, ovaj model podrazumijeva da je hipoteka izdana u nultoj godini proporcionalna samo prvom iznosu isplate, čime se smanjuje ukupni financijski teret za kućanstva.

 

Rješenje zahtijeva da drugi korak obnove započne kada progresivna naknada za prvi korak ispuni ograničenje kumulativnog ulaganja početno izdane hipoteke iz koraka 2 i preostalog koraka 1. Slično, ovo omogućuje da se inicira korak 3 nakon što je povrat koraka 1 u potpunosti izvršen. Da bi se postigao ovaj rezultat, rješenje Svestranog energetskog zajma duboko je integrirano s holističkim okruženjem MedZEB pristupa, u kojem je razvijen veliki set troškovno optimalnih paketa tehničkih rješenja, prilagođenih mediteranskoj klimi i zgradama, koji se mogu implementirati u jednokratnom procesu ili korak po korak.

 

Integracija troškovno optimalnih tehničkih i financijskih rješenja korak po korak omogućila je postavljanje temelja za mehanizam samo-otplate koji bi omogućio pokrivanje troškova naknadne ugradnje oslanjajući se na uštede postignute nakon svakog intervencijskog koraka. Ovaj mehanizam predstavlja dvije prednosti: s jedne strane, poboljšava sposobnost dužnika da otplati zahvaljujući uštedama postignutim energetskom učinkovitošću, a s druge strane, bolje štiti kreditnu instituciju zahvaljujući jačem jamstvu da će dug biti održivi. Nadalje, Svestrani energetski zajam predlaže aktiviranje jamstva više razine koju pruža europska institucija (poput EIB-a) s ciljem primjene fiksne kamatne stope na cijeli slijed višestrukih koraka isplate tijekom trajanja plana amortizacije, čime se osigurava mogućnost profitirajući od trenutnih povoljnih uvjeta na financijskim tržištima na duži rok.

 

Pitanje 3: Je li rješenje Svestranog energetskog zajma već primijenjeno na stvarnim slučajevima?

 

Financijsko rješenje Svestranog energetskog zajma može se primijeniti na stvarne slučajeve obnove zgrada na temelju tehničkih paketa optimalnih rješenja (TPOR) koje je razvio HAPPEN, prema tri različite razine definicije:

 

Preračunati TPOR (studija izvodljivosti), izdvojen iz baze podataka rješenja koja je proizveo HAPPEN na temelju standardne klime, troškova i referentnih zgrada;

Prilagođeni TPOR (idejni projekt), zasnovan na nizu prilagodbi stavljenih na raspolaganje dizajneru (npr. Lokalni troškovi tehničkih mjera, itd.);

Prilagođeni TPOR, koji se postiže u konačnom projektu obnove (npr. kroz model stvarne zgrade).

Rješenje Svestranog energetskog zajma sada je na testiranju u nizu studija slučaja s pilot lokacija koje je aktivirao HAPPEN u svim partnerskim zemljama (Italija, Francuska, Španjolska, Grčka, Hrvatska, Slovenija i Cipar); na tim su mjestima pokrenuti interaktivni sastanci (Living Labs) i odabrana je jedna ili više zgrada sa studijama slučaja koje pokrivaju širok spektar situacija povezanih sa rezidencijalnim sektorom. Do sada je rješenje Svestranog energetskog zajma primijenjeno na dvije studije slučaja:

-Pilot zgrada u Milanu

-Pilot zgrada Castellón de la Plana (Valencia)

Pilot zgrada u Milanu je višestambena zgrada koja odgovara HAPPEN-ovoj referentnoj tipologiji zgrada „Italija 1980.-2000.“ i s korisnom površinom od oko 1.200 m2; izračun je izvršen pretpostavljajući klimatsko zoniranje koje odgovara „Klimatskoj ljestvici W2S2 HAPPEN“ na temelju zimskih i ljetnih indeksa ozbiljnosti klime; cijene mjera obnove procijenjene su pomoću detaljnog cjenika zgrada općine Milano za javne radove 2019-e godine (što ovo čini „prilagođenim rješenjem“).

Rješenje je podijeljeno u 3 koraka, s prvim korakom čiji trošak nije veći od polovice ukupnog ulaganja, i sa sljedećim tehničkim karakteristikama:

 

Prvi korak: vanjske fasade, prozori i toplinski mostovi;

Drugi korak: krov, kontrolirani sustav mehaničke ventilacije CMVS i elementi sjenčanja;

Treći korak: kondenzacijski plinski kotao i PTV (50% OIE).

Kao konačni rezultat, potrošnja primarne energije (PEC) smanjena je s početne vrijednosti od 187,7 kWh / m2 na 64,4 kWh / m2, što podrazumijeva kumulativno smanjenje od 66% udovoljavajući standardu „dubinske nadogradnje“ (> 60 %).

Smanjenje troškova životnog ciklusa je s 806,9 €/m2 na 304,1 €/m2 korisne površine. Rješenje Svestranog energetskog zajma tada je primijenjeno na ovo korak-po-korak tehničko rješenje, primjenom kamatne stope od 3%, i pod pretpostavkom smanjenja učinkovitosti u sustavu instalacija / omotnica s ciljem ispitivanja robusnosti financijskog rješenja u uvjetima teških stresnih stanja. Razmotreni su i poticaji predviđeni talijanskim propisom iz 2019. godine, ali samo za prvi korak, kako bi se u budućnosti moglo suočiti s neizvjesnostima vezanim uz njihovu dostupnost. Testiranje Svestranog energetskog zajma proširit će se na sva pilot mjesta razvojem integriranih tehničkih i financijskih rješenja na prilagođenoj razini. U drugoj fazi projekta provest će se i procjena u vezi s eventualnim dodatnim troškovima koji će se pojaviti tijekom finalizacije projekta, faze ugovaranja i građevinskih radova na različitim pilot mjestima, s obzirom na izračunate troškove; takva će procjena omogućiti pragmatičnu i potpunu kalibraciju modela.

U ovoj fazi projekta već se može naglasiti kako razvoj postupne strategije obnove može pokazati relevantne prednosti za dvije vrste ciljnih skupina, s obzirom na tradicionalni pristup „sve u jednom koraku“: privatna kućanstva srednje do niske financijske sposobnosti, spremna ne ulagati svu svoju ušteđevinu u velike napore obnove ili biti opterećena teškim kreditima i hipotekama; to uključuje i male vlasnike stanova u kojima teško donose velike zajedničke izdatke na donošenje odluka; javne agencije (npr. tvrtke za socijalno stanovanje) koje su spremne razvodniti svoja ulaganja u održivo upravljanje izgrađenim zalihama, umjesto da se obvežu na velike radove obnove zgrada.

 

Pitanje 4: Kako će rješenje Svestranog energetskog zajma konkretno podržati kućanstva s mediteranskog područja u poduzimanju projekata duboke obnove?

 

Eurostat pokazuje kako se u zemljama EU Med zemalja velik dio bogatstva kućanstava čuva u privatnom vlasništvu nekretnina, s raspodjelom financijskih kapaciteta uglavnom koncentriranim unutar starijih skupina stanovništva, manje željnih dugoročnih ulaganja, dok su mlađe skupine opterećene visokim omjerom hipoteka/zajmova. Na temelju toga može se pretpostaviti da mnoga kućanstva nisu u uvjetima da pojedinačno podnose financijske troškove duboke intervencije naknadne ugradnje; Svestrani energetski zajam je koncipiran uglavnom za ovu ciljnu skupinu, s ciljem da se vlasnicima zgrada pruži najprilagodljiviji financijski plan za pojedinačne potrebe i uvjete. Štoviše, s obzirom na dugoročno trajanje etapnih dubokih planova naknadne ugradnje (procjenjuje se na 20 godina, s vremenom povrata do 30 godina), vlasnici zgrada moraju imati slobodu promjene svojih planova u takvom roku, na primjer zbog promjena svojstva zgrade (npr. prodajom ili sukcesijom), tehnološkog razvoja u proizvodnji energije ili građevinskih materijala, fluktuacije troškova opskrbe energijom: ovo su samo neke od prilika koje bi mogle ugroziti pozitivno donošenje odluka pred dugoročni plan financiranja i intervencije. To je razlog zašto Svestrani energetski zajam slijedi maksimalnu fleksibilnost kao svoje glavno vodilno načelo, s posebnom naznakom na slijedeće:

 

- Početna odluka o korištenju cjelovite ili korak-po-korak obnove, jednom kad je zajamčeno da će plan obnove zgrada uključivati cijeli proces po standardu duboke obnove,

- Odluka o privatnom financiranju pojedinih koraka u početnom stadiju ili tijekom procesa financijske otplate, kao i odluka o prijevremenom ukidanju zajma bez dodatnih penala/naknada,

- Procjena o nastavljanju ili nenastavljnaju planirane intervencije, mogućnost odustajanja od procesa obnove u svakom trenutku,

- Ažuriranje mape procesa obnove na temelju nadgledanja tehničkih ili financijskih inovacija (npr. bolji materijali uz niže troškove, veći poticaji itd.),

- Ove mogućnosti neće onemogućiti pravo kreditne institucije da traži potpunu naknadu nepodmirenog duga prema dogovorenim uvjetima.

 

Pitanje 5: Kako HAPPEN namjerava kapitalizirati i iskoristiti ovo financijsko rješenje za budućnost?

 

Drugi dio provedbe projekta HAPPEN bit će snažno posvećen stvaranju odgovarajućih uvjeta za učinkovito iskorištavanje glavnih rezultata projekta, poput rješenja Svestranog energetskog zajma, na tržištu. To se postiže pokretanjem, na svakom od pilot lokacija HAPPEN-a, projekta „faza inkubacije“, u kojem će akteri lanaca opskrbe obnove koji su sudjelovali tijekom provedbe projekta (od vlasnika zgrada do pružatelja rješenja, upravitelja i građevinskih tvrtki) biti dalje uključeni u dvije relevantne aktivnosti u vezi s izlaznim rezultatima projekta:

- Beta testiranje rezultata projekta s ciljem prikupljanja relevantnih povratnih informacija o njihovom tržišnom potencijalu;

-Radionice poslovnog modela usmjerene na izradu konkretne strategije izlaska na tržište.

U tom okviru, HAPPEN partnerstvo uspostavlja istraživačke kontakte s relevantnim financijskim institucijama, posebno aktivnim u zoni Mediterana, kako bi provjerio njihovu dostupnost za sudjelovanje u obje gornje linije akcija u odnosu na rješenja s financijske perspektive projekta.

S tim u vezi, ako ste zainteresirani za sudjelovanje u beta testiranju ili akcijama poslovnog modeliranja na Svestranom energetskom zajmu, kontaktirajte koordinatora HAPPEN projekta na: padula@itc.cnr.it

S druge strane, HAPPEN implementira ICT platformu koja će omogućiti dosljednom broju tehničara, profesionalaca i vlasnika zgrada uvid u prednosti MedZEB pristupa i da ga testiraju na stvarnim slučajevima.

HAPPEN platforma konfigurirana je kao digitalno potpomognuto tržište s ciljem davanja prednosti podudaranju potražnje i ponude na obnovljivim tržištima mediteranskih zemalja, povećanju ukupne privlačnosti i atraktivnosti tih tržišta te ponovnom stvaranju i jačanju povjerenja među vlasnicima i investitorima. Platforma će također djelovati kao digitalni savjetnik nudeći tehničarima i profesionalcima namjenski alat za potporu čiji je cilj pružanje pomoći u definiranju prilagođenih studija izvodljivosti za dubinsku adaptaciju stambenih zgrada prilagođenih potrebama vlasnika, na temelju primjene troškovno optimalnih tehničkih rješenja integriranih s financijskim rješenjem Svestranog energetskog zajma.

Pristup resursima za e-učenje (npr. EPills o energetskoj adaptaciji za kućanstva i „MedZEBinars“, odnosno tečajevi za osposobljavanje profesionalaca), posvećenim forumima za raspravu i znanstvenom materijalu pridonijet će razvoju jake zajednice u kojoj profesionalci mogu podijeliti svoja iskustva i rezultate.

 

Beta verzija platforme HAPPEN dostupna je na sljedećoj poveznici: medzeb-happen.eu

 

Više detalja na https://www.buildup.eu/en/news/overview-holistic-approach-energy-renovation-residential-built-environment-mediterranean-area

 

#happen