Održan drugi Cross-Border Coastal Energy Hub projekta Coastenergy

Održan drugi Cross-Border Coastal Energy Hub projekta Coastenergy

Dana 23. veljače 2021. g. IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija je sudjelovala na drugom međunarodnom sastanku projekta Coastenergy koji se provodi u okviru programa Interreg Italija-Hrvatska. Na sastanku tzv. Local Coastal Energy Hub-u su uz partnere iz Hrvatske i Italije sudjelovali i mnogi dionici s hrvatske i talijanske strane a tematika odnosno prezentacije ovog sastanka bile su  u prvom dijelu fokusirane na Plavu energiju (posebice na dizalice topline) a koja je i bit ovog projekta dok je u drugom dijelu sastanka riječi bilo o ostalim izvorima obnovljive energije. Sastanak je, poradi mjera uzrokovanih pandemijom, održan online a organiziran od strane IRENA-e te DURA-e – Dubrovačke razvojne agencije koja je jedan od partnera na projektu te je bila formalni domaćin istoga.

Između ostalih prezentacija koje smo imali prilike vidjeti možemo izdvojiti vrlo zanimljivu prezentaciju od strane HEP Proizvodnje koja govori o integraciji tehnologija obnovljivih izvora energije s elektranom Plomin na ugljen, zatim prezentaciju gđe. Macenić s Rudarsko geološko naftnog fakulteta u kojoj je bilo riječi o Termalnom energetskom potencijalu morske vode u Republici Hrvatskoj te prezentaciju profesora Bruna Della Vedove sa Sveučilišta u Trstu - Odjela za inženjerstvo i arhitekturu od kojeg smo imali priliku čuti zanimljive i korisne informacije o potencijalu, utjecaju i najboljim praksama za plitku geotermalnu energiju na području Italije.

Partneri i dionici imali su prilike po održanim prezentacijama postavljati pitanja te prodiskutirati o problemima s kojima se suočavaju kod pokušaja primjene određenih tehnologija plave energije i ostalih izvora obnovljive energije na svojim pilot područjima.

Razmjena iskustva, znanja i dobrih praksi jedni su od važnijih elemenata kod provedbe ovog projekta jer na taj način imamo prilike učiti i stjecati nova znanja kao i upoznati dobre prakse koje se u nekim slučajevima mogu primijeniti i na odabranim pilot područjima talijanskih i hrvatskih partnera u projektu.

Slijedeći Local Coastal Energy Hub zakazan je za 27. svibnja 2021. u Udinama no zbog mjera će se također održati online. Domaćin će biti projektni partner Sveučilište u Udinama a partneri će prezentirati rezultate analize potencijala plave energije za odabrano pilot područje i studiju izvodljivosti odnosno probleme s kojima u se suočavali prilikom provođenja analize i mogućim rješenjima.