Joint_SECAP – predstavljene posljednje verzije SECAP-ova

Joint_SECAP – predstavljene posljednje verzije SECAP-ova

Interreg Italy-Croatia projekt Joint_SECAP ušao je u zadnju implementacijsku fazu koja bi trebala rezultirati izradom SECAP-ova - Akcijskih planova održivog razvoja i prilagodbe klimatskim promjenama u odabranim partnerskim područjima. Na području Istarske županije, IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija kao jedan od projektnih partnera izrađuje zajednički SECAP za područje gradova Buja i Novigrada te općine Brtonigle. Upravo navedeni dokumenti bili su i glavna tema prošlotjednog online partnerskog sastanka. Akcijski planovi temelje se na klimatskim scenarijima razrađenim za pojedinu mikrolokaciju, a G. Martin Bućan iz Splitsko-Dalmatinske županije predstavio je rezultate njihove finalne analize za sva uključena područja. Uz sve projektne partnere, na sastanku su sudjelovali predstavnici agencija Agena i REA Kvarner u ulozi vanjskih stručnjaka regije Abruzzo i Primorsko-Goranske županije koje su jedni od projektnih partnera.

Iako se SECAP-ovi u Republici Hrvatskoj rade posljednjih nekoliko godina, a i na području Istarske županije izrađeno ih je nekoliko, kroz ovaj projekt se prvi put pitanju suočavanja s klimatskim promjenama i održivim razvojem pristupa na razini više udruženih jedinica lokalne samouprave koje imaju prirodne i administrativne poveznice kao čimbenike sinergijskog pristupa planiranju mjera akcijskog plana. Realizacija ovih mjera pitanje je dugoročnih strategija razvoja uključenih administrativnih područja te je na ranije navedenom sastanku g. Timothy Brownlee, predstavnik partnera UNICAM predstavio i prvu verziju projektne online platforme koja će olakšati buduće planiranje mjera, nadzor njihove provedbe i evaluaciju njihove učinkovitosti.

Krajem travnja i početkom svibnja 2021. godine, IRENA će u sklopu projekta Joint_SECAP organizirati edukacijske radionice za jedinice lokalne samouprave s ciljem pripreme istih za kvalitetnu provedbu izrađenih akcijskih planova. Krajem lipnja održati će se i završna projektna konferencija koju organizira regija Abruzzo. Poziv za sudjelovanje na konferenciji koja je otvorena za sve dionike biti će objavljen naknadno na web stranici IRENA-e.

Više informacija i najnovije vijesti  o projektu Joint_SECAP možete pronaći ovdje: https://www.italy-croatia.eu/web/jointsecap