MARLESS info dan – “Jedrenje za plavi život”

MARLESS info dan – “Jedrenje za plavi život”

MARLESS info dan – “Jedrenje za plavi život”

 

“Jedrenje za plavi život” (“Sailing for Blue Life“), je građanski znanstveni projekt koji je početkom 2021. godine pokrenula neprofitna organizacija Aganoor APS usmjerena kombiniranju projekata očuvanja okoliša i solidarnosti s pomorskom plovidbom.

Projekt okuplja udruge različitih profila, ali sa zajedničkim ciljevima motiviranim brigom za ljude i okoliš. Navedene udruge su AICS odjel za okoliš talijanske regije Emilia Romagna, AICS Travel, Parole Diverse APS te Cetacea ONLUS s više od trideset godina iskustva u projektima brige o populacijama kornjača i kitova , obrazovanja o okolišu i istraživanju mora.

Od lipnja do listopada 2021. godine, ekspedicija “Jedrenje za plavi život“ putovati će duž Sredozemlja (obalom talijanskog, slovenskog,  hrvatskog i crnogorskog Jadrana, Sicilije, Malte i Tunisa) posjećujući ekološki bitne točke poput centara za oporavak morskih kornjača, morskih zaštićenih područja i prirodnih rezervata. U svakoj će se fazi organizirati konzervatorske i istraživačke aktivnosti te susreti s javnim upravama, udrugama za zaštitu okoliša i  razvojnim agencijama.

Aktivnosti ekspedicije odvijaju se unutar koncepta građanske znanosti – građani, koordinirani profesionalnim znanstvenicima, aktivno doprinose znanstvenim istraživanjima, u ovom slučaju o očuvanju morskih staništa i bioraznolikosti, i to najčešće kroz prikupljanje podataka.

Posada jedrenjaka se sastoji od šest članova, dva predstavnika Aganoor APS-a koji su zaduženi za plovidbu, biologa iz zadruge Cetacea ONLUS koji je zadužen za koordinaciju znanstvenih aktivnosti, dva znanstvenika sa Sveučilišta Bologna koji tijekom putovanja uzimaju uzorke mora i vrše analizu njegovog sastava te predstavnika medijskog partnera Radar Magazine koji bilježi aktivnosti s ciljem širenja znanja.

Ekspedicija “Jedrenje za plavi život“ krenula je 12. lipnja 2021. iz Riminija te joj je prva točka bio grad Pula gdje se, dva dana nakon polaska, sastala s predstavnicima IRENA-e Istarske Regionalne Energetske Agencije. U sklopu susreta, održan je Info dan projekta MARLESS na kojem se s predstavnicima ekspedicije raspravljalo o važnosti očuvanja mora, problematici morskog otpada i njegovom utjecaju na morski život.

Tijekom susreta organiziran je posjet  Aquariumu Pula, najvećem akvariju u Hrvatskoj koji je smješten u 130 godina staroj utvrdi Verudela te koji danas, na površini od 2.570 m2, nastanjuju stotine vrste riba sjevernog i južnog Jadrana, vrste iz tropskih mora te mali broj njih prisutnih u hrvatskim rijekama i jezerima.  Zaposlenici akvarija dugi niz godina sudjeluju u aktivnostima očuvanja jadranskog ekosustava te u  provedbi raznih edukativnih aktivnosti. Tijekom susreta, predstavili su svoja iskustva i najveće probleme s kojima je Jadran danas suočen.

Nakon Pule, ekspedicija „Jedrenjem za plavi život“ nastavlja svoje putovanje posjetima Malom Lošinju i Zadru. Ovo je početak ovog građanskog znanstvenog projekta te njegovi organizatori  planiraju veliki broj  putovanja po Jadranu i Sredozemlju s ciljem prikupljanja što većeg broja podataka, susreta sa što više dionika i širenja znanja na što većem području.

Projektom je planiran još jedan posjet Istri te će se s IRENA-om ponovno organizirati susret u sklopu kojeg će članovi ekspedicije predstaviti analize podataka prikupljenih tijekom putovanja i podijeliti najbolje prakse s ostalih susreta.

Više informacija možete pronaći na narednim poveznicama:

https://www.facebook.com/marless.marinelitter

https://www.italy-croatia.eu/web/marless

https://www.sailingforbluelife.org

http://fondazionecetacea.org

https://www.radarmagazine.net

https://www.aquarium.hr

 

 

 

 

 

 

Galerija fotografija