MARLESS – Održana konferencija “Čisto Jadransko more za buduće generacije“

MARLESS – Održana konferencija “Čisto Jadransko more za buduće generacije“

Autonomna regija Friuli Venezia Giulia, uz pomoć  Regionalne  Agencije za zaštitu okoliša i prevenciju regije Veneto i IRENA-e, Istarske Regionalne Energetske Agencije, 16. lipnja 2021. organizirala je online prekograničnu konferenciju pod nazivom “Čisto Jadransko more za buduće generacije“. Konferencija je organizirana u sklopu Interreg Italija - Hrvatska projekta MARLESS te je okupila više od 90 stručnjaka iz sektora upravljanja okolišem, predstavnika javnih vlasti, kreatora relevantnih politika na regionalnoj, nacionalnoj i EU razini, predstavnike programa Italija - Hrvatska i EUSAIR te širu javnost u okviru rasprave o problemu morskog otpada u Jadranskom moru.

Događaj je organiziran s ciljem razmjene najboljih praksi, identifikacije najvažnijih problema kao i promicanja inovativnih rješenja u zajedničkim naporima za rješavanje fenomena morskog otpada, a realiziran je u suradnji s projektima ECOMAP (https://www.italy-croatia.eu/web/ecomap ) i NET4Mplastic (https://www.italy-croatia.eu/web/netformplastic).

Konferenciju su otvorili Fabio Scoccimarro, regionalni ministar zaštite okoliša, energije i održivog razvoja  Autonomne regije Friuli Venezia Giulia, Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora  Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i  Pietro Cecchinato, predstavnik upravnog tijela Interreg Italija-Hrvatska koji su govorili o važnosti prekogranične suradnje, značaju zaštite Jadrana, promocije dobrih praksi i senzibiliziranja stanovništva te projekata kao što je MARLESS.

Program konferencije bio je podijeljen na tehnički dio i predstavljanje lokalnih inicijativa. U sklopu prvog dijela brojni govornici predstavili su projekte i tehnologije koji bi mogle pomoći u ublažavanju ovog iznimno velikog problema. Među ostalima, voditeljica Odjela za morski okoliš i industriju voda u Europskoj komisiji, Silvia Bartolini, govorila je o viziji EU i programima “Green Deal“ i “Zero waste“, a Francesca De Pascalis iz CNR-ISMAR o novim rješenjima za uklanjanje i recikliranje morskog otpada koja se razvijaju u sklopu projekta H2020-MAELSTROM. Anica Brlek Juren, iz Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora  Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, objasnila je se provode aktivnosti Projekta Plastic Busters MPAs s ciljem očuvanja biološke raznolikosti u zaštićenim područjima Sredozemlja. O sličnoj temi govorio je i profesor Fabio Fava iz Sveučilišta u Bologni, koji predstavio je BLUEMED inicijativu za zdravije i produktivnije Sredozemno more, a Marco Caniato sa Sveučilišta u Trstu predstavio je projekt NET4mPLASTIC orijentiran na pronalaske novih mogućnosti recikliranja mikroplastike. Diego Santaliana iz tvrtke Polo tecnologico Alto Adriatico, Alvise Benedetti sa Sveučilišta u Veneciji i Maria Cristina Pedicchio iz AssociationMareVivo predstavili su ECOMAP, projekt koji pokušava pomoći lukama u osmišljavanju kvalitetnijih strategija zaštite okoliša

U drugom dijelu, Massimo Romita je predstavio lokalne inicijative u općini Duino Aurisina, a projekt Zelene navike za održivu Labinsku regiju predstavio je Robert Mohorović, viši savjetnik za međunarodne projekte grada Labina.

Ovo je jedna od dvije planirane prekogranične konferencije projekta MARLESS. Naredna će se održati u jesen 2022. godine u Dubrovniku kada će se predstaviti završni rezultati projekta MARLESS. U sklopu konferencije će se organizirati četiri panel diskusije s temama “Jadransko more kao pokretač razvoja“,  “Utjecaj morskog otpada na biološku raznolikost“, “Morski otpad u sektor ribarstva i akvakulturi - ribari i uzgajivači školjaka kao čuvari mora“ te “Morski otpad kao globalni problem bez administrativnih granica “.

Više informacija o Interreg Italy-Croatia projektu MARLESS možete pronaći na:

 

 

https://www.irena-istra.hr/hr/podsiteovi/irena/informacije-i-projekti/marless-marine-litter-cross-border-awareness-and-innovation-acti/

 

https://www.facebook.com/marless.marinelitter

 

https://www.italy-croatia.eu/web/marless

 

Galerija fotografija