Predstavljena pilot rješenja projekta COASTENERGY

Predstavljena pilot rješenja projekta COASTENERGY

Dana 28. listopada 2021. g. IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija je, kao vodeći partner, sudjelovala na četvrtom ujedno i posljednjem međunarodnom sastanku projekta Coastenergy koji se provodi u okviru programa Interreg Italija-Hrvatska. Na sastanku, tzv. Cross-Border Coastal Energy Hub-u, su uz partnere sudjelovali i mnogi dionici iz Hrvatske i Italije. Sastanak se održao online dok je formalni domaćin bio projektni partner Grad Ploče.

Sastanak se sastojao od tri cjeline. U prvoj su partneri predstaviti rezultate provedenih analiza potencijala plave energije u odabranim pilot područjima. Odabrane tehnologije iskorištavanja energije mora su dizalica topline odnosno korištenje toplinske energije mora te pretvarači energije valova u električnu energiju. Imali smo priliku vidjeti zanimljive pilot projekte koji predviđaju ugradnju dizalice topline u zgradu gradske vijećnice Grada Poreča i Malog Lošinja, Doma kulture u Pločama te trga Unità d’Italia u Trstu. Što se tiče tehnologije za pretvaranje energije valova u električnu energiju, ista se predviđa implementirati u talijanskim lukama Ancona, Bari te u Pescari.

U drugom dijelu sastanka prezentiralo se i diskutiralo o metodologiji studije izvedivosti: prednostima, ograničenjima i izazovima u praktičnoj primjeni te programiranju EU fondova za bilateralne projekte plave energije i prilikama za kapitaliziranje rezultata projekta Coastenergije. Uvodni dio i moderiranje odradio je gospodin Florijan Ćelić iz tvrtke iDeo Plan j.d.o.o. koja se, između ostalog, bavi izradama studija izvodljivosti dok su prezentaciju na temu „LCA kao alat za procjenu ekološke održivosti Plave energije“ održali Matteo Maccanti i Morena Bruno sa sveučilišta u Sieni.

Tematika trećeg dijela sastanka bila je „Programiranje EU fondova za bilateralne projekte plave energije: prilike za kapitaliziranje rezultata projekta Coastenergy“ a uvodnu prezentaciju o mogućnostima financiranja održao je dipl.ing. Matija Vajdić s Energetskog instituta Hrvoje Požar. Nakon toga slijedila je prezentacija Emmanuela Maniscalca iz Conference of Peripheral Maritime Regions (CPMR).

Svrha ovog posljednjeg prekograničnog sastanka bila je izvući zaključke, razmijeniti iskustva te usporediti ostvarene rezultate iz održanih lokalnih sastanaka (tzv. Local coastal energy hubs). Predstavljeni su pilot projekti (studije, projektne dokumentacije, tehnologije) ugradnje dizalice topline u zgradi gradske vijećnice u Poreču i Malom Lošinju, trgu Unità d’Italia u Trstu, Domu kulture u Pločama, te ugradnje sustava za pretvorbu energije valova u električnu energiju u talijanskim lukama Bari, Ancona i Pescara.

Dovršena je i prikazana online baza podataka koja je zapravo nadogradnja postojeće baze podataka izrađene u sklopu projekta Maestrale no s fokusom na manja pilot područja. Naime, projekat Maestrale obuhvaćao je u svojoj implementaciji cijeli Mediteran dok je projekat Coastenergy bio više usmjeren na manje lokacije odnosno na lokacije oko odabranih pilot područja. Na portalu se mogu pronaći informacije kao što su dionici uključeni u projekte, batimetrijski podaci, odabrane tehnologije, zaštićena prirodna područja i dr. a možete mu pristupiti putem slijedeće poveznice: http://192.167.120.31/lizmap-web-client-3.1.4/lizmap/www/index.php/view/map/?repository=maestrale&project=maestrale

Rezultat ovako uspješno održanog sastanka bila je još jedna razmjena iskustva, znanja i dobrih praksi kao jednih od važnijih elemenata u implementaciji ovog projekta, a sve s ciljem promicanja korištenja plave energije obzirom na sve veće energetske zahtjeve, te širenja svijesti o važnosti uporabe obnovljivih izvora energije.

Galerija fotografija