Održana završna konferencija projekta COASTENERGY

Održana završna konferencija projekta COASTENERGY

Završna konferencija projekta Coastenergy održana je u Bariju a domaćin je bio projektni partner - Zajednica Mediteranskih Sveučilišta koji je u projektu ujedno odgovoran i za komunikacijske aktivnosti. Konferencija se održala dana 25. studenog 2021. dok je prethodnog dana održan partnerski sastanak te networking event na kojem su sudjelovali partneri sa svojim dionicima. Sastanak je otvorio te uvodni govor održao Flavio Camerata (Zajednica Mediteranskih Sveučilišta) a nakon toga, uslijedila je prezentacija Varvare D. Bougiouri s Nacionalnog tehničkog sveučilišta u Ateni koja nam je predstavila iskustva Interreg MED Blue Growth zajednice odnosno projekt Blue Growth koji za cilj ima stvaranje zajednice Interreg projekata koji se bave plavom energijom, jačanje veza između dionika, podržavanje mediteranskih klastera i favoriziranje širenja i prenosivosti rezultata projekata.

Predstavljen je i portal projekta Coastenergy koji predstavlja suradničku virtualnu platformu talijansko-hrvatskog obalnog energetskog opservatorija a namijenjena je stvaranju povoljnog okruženja za uspostavljanje partnerstava, mreža i projektnih prijedloga o Plavoj energiji. Portal će nastaviti biti aktivan i po završetku projekta, pristupiti mu možete putem slijedeće poveznice a na njemu možete pronaći slijedeće informacije:

  • bazu registriranih eksperata i zainteresiranih dionika kao alat za usklađivanje ponude i potražnje znanja i rješenja za primjenu plave energije;
  • otvorenu online bazu geopodataka koja prikazuje studije slučaja, dionike i potencijale plave energije u Jadranskom moru, u svrhu pružanja korisnih informacija potencijalnim investitorima i promotorima projekata plave energije;
  • niz alata i materijala: za podršku prijenosa, replikacije i kapitalizacije pristupa i rezultata projekta COASTENERGY.

Slijedećeg dana, 25. studenog, završnu konferenciju otvorio je uvodnim govorom prof. Francesco Losurdo iz Zajednice Mediteranskih Sveučilišta a zatim su uslijedile prezentacije brojnih govornika i dionika po pitanju plave energije, mogućnostima financiranja, tehnologija za iskorištavanje energije mora (pretvarači energije valova, morskih struja, termalne energije, itd.), te su predstavljeni pilot projekti koje su partneri razvili kroz implementaciju projekta. U pet će se slučaja (u Poreču, Malom Lošinju, Trstu, Dubrovniku i Pločama) po provedenoj analizi potencijala plave energije koristiti termalna energija mora dok će se u preostala tri slučaja (Bari, Ancona i Pescara) koristiti energija valova za proizvodnju električne energije.

Konferencija je završila otvorenom diskusijom partnera i dionika po pitanju svladavanja određenih problema i barijera koje su se ukazale prilikom provođenja ovakvog i sličnih projekata (najčešće su u pitanju zakoni i regulative, visoki iznosi početnih investicija, period povrata, edukacija građana i zainteresiranost lokalnih dionika, itd.), te uz završnu riječ profesora Francesca Losurda.

Galerija fotografija