Održana završna lokalna konferencija projekata COASTENERGY i HAPPEN

Održana završna lokalna konferencija projekata COASTENERGY i HAPPEN

IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija održala je u četvrtak 09.12.2021. završnu lokalnu konferenciju projekata COASTENERGY i HAPPEN kako bi se uključeni dionici ponovo povezali i predstavili rezultate projekta.

Za projekt COASTENERGY, koji se preko programa INTERREG Italija-Hrvatska provodi do kraja 2021. godine i koji IRENA vodi kao glavni partner projekta predstavljeni su piloti odrađeni u sklopu projekta i tehnologija i metodologija korištena za provođenje aktivnosti na pilotima. Marija Macenić iz Rudarsko geološko naftnog fakulteta predstavila je tehnologiju morskih geotermalnih dizalica topline koja se koristila na pilotima, a Lea Leopoldović iz Energetskog instituta Hrvoje Požar predstavila je par projekata plave energije u Hrvatskoj i njihovo financiranje i provedbu. Dino Glavičić iz IRENA-e i Nikola Matak iz SDEWES centra predstavili su pilot projekte i proces ugradnje dizalice topline na morsku vodu u gradskoj vijećnici Grada Poreča i gradskoj vijećnici Malog Lošinja.

Za projekt HAPPEN, koji se provodi u sklopu programa Obzor 2020 i koji također traje do kraja godine, predstavljeni su piloti na području Buzeta i Općine Raša na kojima se radio proces energetske obnove i rezultati samog projekta. Dalibor Jovanović i Antonio Franković iz IRENA-e najprije su predstavili proces i rezultate energetske obnove na zgradi Dječjeg vrtića 'Grdelin' u Buzetu i tri stambene zgrade na području Općine Raša, nakon čega je Lorella Limoncin Toth iz Konzervatorskog odjela za područje Istarske Županije u Puli predstavila novi program energetske obnove zgrada sa statusom kulturnog dobra za razdoblje do 2030-e godine. Dražen Boić iz Arhinature d.o.o. zatim je prezentirao par primjera iz prakse energetske obnove zgrada klasificiranih kao kulturno dobro i predstavio najčešće probleme koji se susreću tijekom procesa energetske obnove. Antonio Franković iz IRENA-e zatim je predstavio konačne rezultate projekta koji se odnose na uštedu primarne energije od minimalno 60% na pilotima koji sudjeluju u projektu, definiranje modela pasivne kuće na području EU mediterana i korištenje tog modela na mediteranskom tržištu energetske obnove na široj skali kroz širenje inicijalnih rezultata projekta.  

Galerija fotografija