Organizirana akcija čišćenja plaža na poluotoku Vižula u Medulinu

Organizirana akcija čišćenja plaža na poluotoku Vižula u Medulinu

Nakon završenih edukacija o morskom otpadu, koje su u eko školama održane tijekom travnja, IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija pokreće akcije čišćenja plaža i akcije čišćenja podmorja.  IRENA će u suradnji s Centrom za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković, kroz projekt MARLESS sufinanciran od strane Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatske 2014-2020., organizirati ukupno četiri eko akcije čišćenja plaža na različitih lokacija diljem Istarske županije.

U četvrtak, 28.04.2022., na poluotoku Vižula u Medulinu, organizirana je prva od planiranih eko akcija čišćenja plaža s eko školama. U akciji, uz koordinaciju IRENA-e i CIM-a, sudjelovali su učenici Osnovne škole Dr. Mate Demarina iz Medulina i Područne škole Banjole. Učenici su bili raspoređeni na šest lokacija te su nakon kratkog upoznavanja sa ciljevima akcije i pokaznih vježbi sortiranja krenuli u jednosatnu akciju čišćenja obalnog područja poluotoka. Na događaju je sudjelovalo oko 120 sudionika. Akcija se odvijala na način da se prikupljeni otpad odmah pri prikupljanju odlagao u raznobojne vrećice namijenjene za plastiku, metal, papir i ostali otpad. Nakon akcije odrađen je pregled prikupljenog otpada i vaganje po različitim kategorijama. U ovom kratkom vremenu, prikupljeno je preko 60 kg raznog otpada od čega je gotovo polovica plastični otpad. Većina pronađenog otpada bilo je veličine do 10 cm te se tu moglo naći svega od slamki, zaštitnih maskica, komadića ribarskih mreža i plastičnih omota. Manji udio predstavljali su predmeti od stakla, metala, papira i drugog materijala. Osim malih predmeta pronađeno je i nešto i većih predmeta kao što su gume, sanduci od plastike i stiropora ali i slomljene plastične ležaljke.

Učenici viših razreda, predstavnici eko grupe Osnovne Škole Dr. Mate Demarina iz Medulina, odradili su pojednostavljeni postupak kategorizacije i kvantifikacije morskog otpada s ciljem otkrivanja izvora morskog otpada. Na koridoru dugom oko 200 m i širokom 4 m (širina plaže), između ostalog otpada, pronašli su 206 manjih komada plastičnog otpada. To je komadić plastike po metru duljine plaže.

Akcija čišćenja, osim same koristi čišćenja priobalnog područja, imala je za cilj pokazati uključenim učenicima i široj javnosti koliko zaista otpada se može pronaći na našoj obali te dodatno podignuti svijest o ovom globalnom problemu.