Organizirana akcija čišćenja plaža na Fratarskom otoku

Organizirana akcija čišćenja plaža na Fratarskom otoku

Nakon završenih edukacija o morskom otpadu, koje su u eko školama održane tijekom travnja, IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija je pokrenula akcije čišćenja plaža zajedno s učenicima koji su prošli edukaciju. Sve zajedno, u šest uključenih eko škola, edukaciju je odslušalo oko 300 učenika.

 

Nakon prve akcije održane na poluotoku Vižula, 28.04.2022., održana je druga akcija, 03.05.2022.,  na Fratarskom otoku.

 

 

U akciji, uz koordinaciju IRENA-a, sudjelovali su učenici Osnovne škole Kaštanjer, Pula i Osnovne škole Monte Zaro, Pula. Učenici su bili raspoređeni na dva koridora te su nakon kratkog upoznavanja sa ciljevima akcije i pokaznih vježbi sortiranja krenuli u kratku akciju čišćenja obalnog područja otoka. Na događaju je sudjelovalo oko 50 učesnika.

Akcija se odvijala na način da se prikupljeni otpad odmah pri prikupljanju odlagao u raznobojne vrećice namijenjene za plastiku, metal, papir i ostali otpad.

Nakon prikupljanja, učenici su odradili detaljan monitoring prikupljenog otpada gdje izbrojali prikupljeni otpad po različitim kategorijama i predmetima. Analiza je pokazala da se većina prikupljenog otpada odnosila na plastični otpad poput komada raspadnutih vrećica, čepova, opušaka, štapića za uši, užadi, komada stiropora i brojni drugi predmeti. Osim plastike, moglo se naći otpada od raznih materijala, poput komada metala, ribarskih udica i, nažalost, mnogo komada stakla od razbijenih boca. U ovom kratkom vremenu, prikupljeno je 12 kg raznog otpada, uz naglasak da su se prikupljali samo manji komadi  otpada.

 

Akcija čišćenja, osim same koristi čišćenja priobalnog područja, imala je za cilj pokazati uključenim učenicima i široj javnosti koliko zaista otpada se može pronaći na našoj obali te dodatno podignuti svijest o ovom globalnom problemu.

Nakon akcije čišćenja, učenici su posjetili Klub podvodnih aktivnosti Uljanik Pula gdje su predstavnici kluba odradili kratko upoznavanje s ronilačkom opremom te pozvali učenike da se počnu baviti ronjenjem. Između ostalog, govorilo se o tome što se sve može naći ispod mora, pa tako između predivnog morskog okoliša možemo naći i mnogo komada otpada koji su je tamo završio neodgovornim ponašanjem ljudi.

Galerija fotografija