Organiziran studijski posjet projekta CAPonLITTER

Organiziran studijski posjet projekta CAPonLITTER

IRENA-Istarska Regionalna Energetska Agencija organizirala je studijski posjet za partnere Interreg Europe projekta CAPonLITTER koji se održao od 26. do 28. svibnja u Puli.
Studijski posjet organiziran je s ciljem predstavljanja primjera dobrih praksi u područjima prikupljanja, gospodarenja i poticanja smanjenja stvaranja plastičnog otpada u obalnim područjima.
Program posjeta bio je podijeljen na tri tematske cjeline. Prvoga dana organizirana je demonstracija inicijative BlueBag udruge Obala naših unuka. Riječ je o ekološko-turističkom programu osmišljenom za nautičare, turiste i sve zaljubljenike u prirodu kojim se teži potaknuti na volontersko čišćenje obale od naplavina. Cilj BlueBag-a jest da svaki nautičar tijekom sezone sakupi barem jednu vreću naplavina. Turisti, ali i lokalno stanovništvo, tako osiguravaju sebi i drugima čiste plaže na kojima provode svoje ljetne dane, a pritom pokazuju i svoju ekološku osviještenost, odnosno brigu o okolišu. Sudionici studijskog posjeta su u sklopu BlueBag demonstracije odradili akciju čišćenja otočića Fenera i pritom prikupili razne vrste otpada, prvenstveno plastičnog.
Drugi dan studijskog posjeta bio je rezerviran za obilazak Nacionalnog parka Brijuni uz stručno vodstvo s ciljem prikaza aktivnosti gospodarenja otpadom u zaštićenim Natura 2000 područjima. Brijunski arhipelag nacionalni je park posebne vrijednosti i jedinstven je primjer lokacije u kojoj gusta turistička aktivnost koegzistira s okolišem na prihvatljiv i neškodljiv način te je sudionicima studijskog posjeta predstavljen sustav gospodarenja otpadom kao i inicijative za smanjenje stvaranja, prvenstveno plastičnog otpada na području nacionalnog parka.
Trećeg i posljednjeg dana posjeta, sudionici studijskog posjeta posjetili su Aquarium Pula s ciljem predstavljanja aktivnosti akvarija u postupanju s morskim otpadom, a posebice u postupanju s plastičnim otpadom koji ugrožava različite oblike morskog života. Aquarium Pula djeluje kao centar za oporavak morskih kornjača te je većina kornjača koje su dopremljene u oporavilište, oštećena raznim vrstama plastike koja se često nalazi u moru.
U studijskom posjetu sudjelovalo je 12 sudionika iz Bugarske, Grčke, Portugala i Španjolske.

Galerija fotografija