U Rovinju održan događaj „Čisto Jadransko more za buduće generacije“ i Eko akcija čišćenja podmorja Luke Rovinj u kojoj je prikupljeno više od tone otpada

U Rovinju održan događaj „Čisto Jadransko more za buduće generacije“ i  Eko akcija čišćenja podmorja Luke Rovinj u kojoj je prikupljeno više od  tone otpada

Eko akcija čišćenja podmorja Luke Rovinj održana je ove subote, 4. lipnja 2022. u Luci Rovinj. Krenula je dolaskom ronioca među građane i njihovim skokom s Malog Mola. Organizatori poručuju kako su ovom simboličnom gestom željeli privući pozornost građana i turista kako bi im skrenuli pažnju ne samo na ovu eko akciju, već i na rastuće količine otpada koje predstavljaju gorući problem.

Pod organizacijom Kluba za podvodne aktivnosti Rovinj u eko akciji sudjelovalo je više od 140 učesnika. Uključeno je 70 ronioca u moru, više od 20 učesnika za prihvat otpada od ronioca, 3 velika broda, 4 mala broda, 1 splav za prikupljanje otpada, djelatnici Centra za istraživanje mora Ruđer Bošković vodili su razvrstavanje i kategoriziranje otpada na kojem je bilo okupljeno više od 20 učesnika, 30 učesnika Crvenog križa sudjelovalo je u čišćenju obale, te djelatnici Javnog vatrogasnog društva Rovinj i Lučke uprave Rovinj koji su osiguravali plovni put. Glavna akcija se održavala u Luci Rovinj gdje su ronioci vadili otpad, dok je na drugoj lokaciji, plažu Porton Biondi čistilo je tridesetak sudionika iz rovinjskog Društva Crvenog križa, izviđačkog odreda „Tino Lorenzetto“ , rovinjskog Dječjeg gradskog vijeća i Srednje škole „Zvane Črnja“ iz Rovinja.

U eko akciji prikupljeno je više od 5500 raznih predmeta koji zajedno teže više od jedne tone koji je tada sortiran od strane Centra za Istraživanje mora Rovinj. Najviše se pronašlo plastike, zatim stakla i metala ali nije nedostajalo ni guma i tekstila. Od plastike je najviše bilo plastičnih boca, čaša o omota dok su od stakla prevladavale staklene boce. Moglo se naći i dječjih igračaka, plastičnih stolova i stolova, građevinskog materijala, ribarskih mreža i konopa, pa čak i elektronike poput mobitela i dronova. Treba naglasiti da se u ovoj akciji prikupila približno ista kilaža kao prethodnih godina no za nju je trebalo duplo više predmeta.

 

Provedbu bogatog programa nazvanog „Čisto Jadransko more za buduće generacije“ koji je pratio ovu eko akciju na sebe je preuzela IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija. Program je bio sufinanciran preko projekta MARLESS, Interreg Italija-Hrvatska, te su preko njega bili obuhvaćeni brojni sadržaji za djecu i odrasle.

Na velikom ekranu kontinuirano su prikazivani su razni promotivni filmovi, materijali s prijašnjih akcija čišćenja  te edukativni animirani film za djecu. Djeca su također s užitkom popratila eko predstavu udruge Birikina. Uživali su u zabavnoj priči o brižljivom Gospodaru Otpada i njegovom vjernom slugi, kojima savršenstvo života na Brdu otpada jednoga dana narušava vijest o razdvajanju otpada.

U sklopu događaja izložena je izložba dječjih radova učenika Osnovne škole Kaštanjer iz Pule, Osnovne škole dr. Mate Demarina iz Medulina, Područne škole Banjole te Osnovne škole Matije Vlačića iz Labina. Osim skulptura, plakata i brojnih drugih likovnih radova, učenici su također  osmislili i snimili video materijale u kojima su prikazali kako se dosada i neznanje uz pomoć i poticaj mogu promijeniti i doprinijeti smanjenju onečišćenja mora.

Također postavljeni su štandovi gdje je predstavljeno više projekata IRENA-e i CIM-a gdje su prolaznici mogli dobiti razne informaciji o problematici morskog otpada i drugih ekoloških pitanja, te štand Crvenog križa gdje su građani mogli izmjeriti tlak. Na štandovima su prolaznici mogli dati svoj doprinos ispunjavanjem ankete projekta MARLESS  kojom organizatori utvrđuju stupanj znanja i interes građana o morskom otpada te podršci koju su isti voljni iskazati za uvođenje preventivnih mjera protiv onečišćenja morskim otpadom, i sudjelovati u kratkom kvizu projekta CAPonLITTER na temu morkog otpada. Svi učesnici su bili nagrađeni simboličnim nagradama.

Udruga FARO iz Rijeke je pokazivala kako se otpad može iskoristiti i od njega napraviti razni nakit. Iskoristili su dio otpada izvađenog iz mora te od njega napravili vrlo zanimljive primjerke za koje na prvi pogled nitko niti ne bi primijetio da je to nekada bio otpada. Na kraju programa sudionici su imali prilike sudjelovati u kvizu na temu bioraznolikosti u moru, u organizaciji FARO-a 11, gdje su sudionici osvojili prigodne nagrade.

Program na trgu Maršala Tita završio je u 13:00 sati, nakon čega su okupljeni učesnici prigodno druženje nastavili ispred prostora Kluba za podvodne aktivnosti Rovinj.