Iako su najveći ulov na Brestovi gume, količina pronađenih sitnih predmeta nažalost ne zaostaje

Iako su najveći ulov na Brestovi gume, količina pronađenih sitnih predmeta nažalost ne zaostaje

U akciji održanoj ovu nedjelju, 26.06.2022 na lokaciji trajektnog pristaništa Brestova, u organizaciji Društva podvodnih aktivnosti DPA RABAC, IRENA-e – Istarske Regionalne Energetske Agencije i CIM – a - Centra za istraživanje mora Ruđer Bošković, najveći „ulov“ i dalje čine gume. 

Naime, ova lokacija već je u dva navrata bila obuhvaćena eko akcijom, a zadnju je 2021. godine DPA Rabac organizirao pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Kršan. Tom prilikom iz mora je izvađena značajna količina sitnog otpada i jedan kontejner pun velikih kamionskih guma. Već je tada bilo jasno kako će se akcije ovakvog tipa na ovoj lokaciji morati ponoviti u više navrata, kako bi iz podmorja bio izvučen ovaj tip otpada.
Akcija je ove godine izvedena u sklopu EU projekta MARLESS - MARine Litter cross-border awarenESS and innovation actions, financiranim putem Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatske 2014-2020., a na kojem IRENA i CIM surađuju na provedbi akcija čišćenja podmorja na više lokacija na području Istarske županije. Kako bi se dobili usporedni podaci o porijeklu otpada, akcije ovakve vrste se, po prvi puta provode na području Istarske županije prije i nakon turističke sezone kako bi se dobili usporedni podaci o količini i vrsti morskog otpada, koja se na lokacijama kumulira prije i nakon turističke sezone.

Nakon čišćenja podmorja Guvnine uvale u Medulinu, organizacije eventa Čisto Jadransko more za buduće generacije koji je održan paralelno s akcijom čišćenja podmorja Luke Rovinj, lokacija Brestova, odabrana je jer se obzirom na upotrebu i funkciju - trajektno pristanište - razlikuje od preostale dvije. Kako je cilj ovih akcija ne samo počistiti podmorje već i utvrditi različite utjecaje nakupljanja otpada, bilo je bitno detektirati lokacije koje se međusobno razlikuju upotrebom i funkcijom. 

Okupljanje na Brestovi započelo je već oko 9 sati, nakon čega je za  sudionike održan brifing. Obzirom na prethodno izvršene izvide, akcija je podijeljena u dva dijela. Jedan dio učesnika usmjeren je na akciju podizanja guma ronilačkim balonima i njihovo izvlačenje na ribaricu. Drugi dio učesnika bio je fokusiran na izvlačenje sitnog otpada, koji se potom dopremao do obale, nakon čega je ukrcan na ribaricu te zajedno s gumama dopremljen u luku Plomin. 

Zbog gustog voznog reda plovidbe trajekta i velike količine pronađenih guma, akcija izvlačenja guma morala je biti uigrana. Naime, nakon polaska trajekta, sedamnaest ronioca je na raspolaganju imalo manje od 45 minuta da 22 gume balonima podignu s 14 - 20 metara dubine i uz pomoć ribara utovare na ribaricu. 

Ni, petnaest ronioca koji su čistili potez uz rivu nisu imali manje zahtjevan zadatak. Unutar 40 minuta trebalo je „pročešljati“ potez od 200 metara i pronađen otpad izvući na obalu.

Nakon što je sav prikupljen otpad dopremljen u luku Plomin, CIM je pristupio kategorizaciji i popisivanju prikupljenog otpada. Njihovu izjavu prenosimo u cijelosti: „Ukupno je prikupljeno više od 3.5 tona otpada. Prevladavale su kamionske gume, ukupno 22 od koje najveća je bila promjera 160 cm, a širine 65 cm. Udio sitnog otpada u ukupnoj kilaži je zanemariv, međutim količina pronađenih predmeta nije – analizirano je više od 275 predmeta u kojima su prevladavali predmeti od stakla (boce), a značajan udio imali su i metalni te plastični predmeti.“

Domaćinu akcije,  DPA RABAC pridružili su se i članovi ronilačkih klubova DPDSR POREČ, LOLIGO, RK RIJEKA te obrt za ribarstvo i trgovinu MORENO 07. Akcijom u kojoj je sudjelovalo gotovo 40-tak učesnika, obuhvaćeno je gotovo 10.000 m2. 

Iz IRENA-e poručuju: „Osim što su hvale vrijedne, provedbom ovakvih akcija cilj nam je podignuti osviještenost o problemu morskog  otpada. Namjera nam je da provedbom ovih akcija i definiranjem mjera osiguramo jedan trajniji rezultat, odnosno da na dobrobit budućih generacija doprinesemo smanjenju morskog otpada. Zahvaljujemo svim sudionicima i radujemo se ponovnoj akciji u 9. mjesecu.“

Manuel Marković, predsjednik DPA RABCA poručuje: “Cilj eko akcije je da očistimo podmorje i da pokušamo utjecati na sve osobe koje vole more i koje su svakodnevno na moru ili u moru, te da se otpad zbrine na adekvatan način a ne bacanjem u more ili prirodu.“

Slogan kampanje u sklopu koje su IRENA i CIM pokrenuli brojne akcije, najprije čišćenja plaža pa potom i podmorja, sažima glavni cilj, odnosno poruku koju težimo odaslati, a to je zajedno svi za – „Čisto Jadransko more za buduće generacije“.

Galerija fotografija