Održivost i dekarbonizacija urbanih područja

Održivost i dekarbonizacija urbanih područja

Održivost gradova i urbanih područja trenutno je ključni izazov u Europi. Danas oko 70% Europljana živi u gradovima i taj broje neprestano raste, te su gradska područja postala najvažnije testno polje za modele energetske tranzicije i dekarbonizacije. Mjere dekarbonizacije odnose se na širok raspon tema koje zahtijevaju i sistemski interdisciplinarni pristup koji nije široko rasprostranjen u području visokog obrazovanja, ali je nužan kako bi se mogli oblikovati novi profesionalni profili. Iz tog razloga pokrenut je projekt CITY MINDED u sklopu ERASMUS+ programa u kojemu IRENA-Istarska Regionalna Energetska Agencija sudjeluje kao vodeći partner.

Proteklog tjedna održan je intenzivni program učenja o dekarbonizaciji gradskih sredina koji se odvijao u gradu Valletta na Malti te se sastojao od praktičnih radionica u kojima su uz predstavnike IRENA-e sudjelovali i studenti i profesori partnerskih sveučilišta i organizacija - Università Roma Tre, Università degli Studi di Siena, Universidad Pablo de Olavide i MIEMA - Malta Intelligent Energy Management Agency. Cilj radionice bio je testirati izrađene intelektualne rezultate projekta - metodologiju za organizaciju radionica o dekarbonizaciji gradskih sredina i modularni online tečaj te su studenti izradili smjernice za dekarbonizaciju i urbanu transformaciju grada Vallette.

U narednom periodu, projektnom partnerstvu predstoji finalizacija intelektualnih rezultata projekta kao i organizacija finalne konferencije projekta koja će se održati u studenom u Istri, u organizaciji IRENA-e.

Galerija fotografija