Veliki izbor za Najbolji županijski EU projekt; Glasajte za projekt COASTENERGY

Veliki izbor za Najbolji županijski EU projekt; Glasajte za projekt COASTENERGY

Čak 37 EU projekta natječe se za titulu najboljega u ovogodišnjem izboru za Najbolji županijski EU projekt kojeg organizira Hanza media u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj te portalom župan.hr a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. 

Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama, Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, Doprinos prekograničnoj suradnji i Doprinos poduzetništvu, dok pobjednika pete kategorije - Najuspješniji EU projekt prema izboru javnosti.  Više informacija o natječaju možete pronaći na stranicama Jutarnjeg lista (Vesna Veselić/Hamzamedia, Najbolji EU projekt 2022.).

 

Među nominiranim EU projektima je i projekt COATENERGY kojem je IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija d.o.o. bila nositelj projekta. Projekt je nominiran u  kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama.

Ostali partneri na projektu su bili DURA – Dubrovačka Razvojna Agencija, SDEWES – International Centre for Sustainable Development of Energy, Water and Environment Systems – Sdewes Centre, UNICAM – Sveučilište u Camerinu, UNIUD – Sveučilište u Udinama, CMU – Zajednica mediteranskih sveučilišta, CHPE – Gospodarska komora Chieti Pescare i Grad Ploče

 

Ukupna vrijednost projekta bila je 13.770.580 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 1.528.688 kuna, a vlastita sredstva 229.304 kune. 

Projekt se je bavio analizom, procjenom i promocijom energetskog potencijala i infrastrukture u lukama i obalnim urbanim područjima na Mediteranu kako bi se poduzećima, organizacijama i ostalim zainteresiranim stranama olakšao razvoj inovacija te poslovnih ulaganja, primarno fokusiranih na termalnu energiju i energiju morskih valova. Osnovano je devet obalnih energetskih čvorišta s najvećim potencijalom ulaganja, koja su aktivno uključila 40 talijanskih i hrvatskih poduzeća, a oformljen je i talijansko-hrvatski obalni energetski klaster.

COASTENERGY projektom nastavio se je razvijati model sustavnog pristupa energetskoj obnovi zgrada kulturne baštine. Utvrđena su uža pilot područja za implementaciju pilot projekta, a zbog položaja neposredno uz morsku obalu i statusa zaštićenosti kao dio kulturno-povijesne cjeline Grada Poreča, u Istarskoj županiji izabrana je Gradska Palača Grada Poreča. Za istu je izrađen strojarski projekt termotehničkih instalacija i elektrotehnički projekt ugradnje dizalice topline morska voda/voda za potrebe grijanja/hlađenja objekta. Više informacija o projektu može pronaći na njegovim službenim stranicama. 

Projekt je za izbor najboljeg EU projekta predložio Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama. Projekt se je provodio od siječnja 2019. godine do kraja 2021. godine.

 

Ako smatrate da projekt COATENERGY zaslužuje Vaš glas, može glasati OVDJE.