Održana završna konferencija Erasmus+ projekta CITY MINDED

Održana završna konferencija Erasmus+ projekta CITY MINDED

U organizaciji IRENA-e, Istarske Regionalne Energetske Agencije, u prostorijama Zajednice Talijana u Puli, u utorak 22. studenog održana je završna konferencija Erasmus+ projekta CITY MINDED koja je okupila projektne partnere, učenike, studente, profesore i ostale dionike zainteresirane za teme urbane održivosti i dekarbonizacije urbanih područja. Direktor IRENA-e, Valter Poropat u samom uvodu istaknuo je kako su klimatske promjene jedan od najvećih problema s kojima se susrećemo, a uspješna zelena tranzicija neće biti moguća bez kvalitetnih kadrova koji će moći riješiti izazovne probleme s kojima se susrećemo u procesima dekarbonizacije, posebice urbanih područja, s obzirom na to da više od 70% Europljana živi u gradovima i urbanim sredinama. Projektnim aktivnostima nastoji se utjecati na ispunjavanju potreba visokog obrazovanja u područjima vezanim uz urbanu održivost, kojima često nedostaje interdisciplinarni pristup i stvarna iskustva koja se ostvaruju izvan redovnih nastavnih aktivnosti.
Nakon uvodnog dijela, u prvoj sesiji konferencije predstavljeni su rezultati projekta CITY MINDED. Matteo Maccanti sa Sveučilišta u Sieni predstavio je Metodologiju za uspostavu CITY MINDED radionica, Josefina Lopez Galdeano sa Sveučilišta Pablo de Olavide iz Seville osvrnula se na rezultate odrađenih radionica u Sevilli, Sieni i Rimu dok je Francesca Paola Mondelli sa Sveučilišta Roma Tre predstavila razvijeni modularni online tečaj o dekarbonizaciji urbanih područja koji je razvijen za studente i profesore ali i sve one koji žele proširiti znanje iz područja urbane održivosti i dekarbonizacije. 
Druga sesija konferencije bila je usmjerena na predstavljanje primjera dobrih praksi područja urbanog planiranja, energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i prilagodbe klimatskim promjenama a sve u cilju uspješne provedbe zelene tranzicije Europskih urbanih područja. Yago Martín Gonzalez sa Sveučilišta Pablo de Olavide iz Seville istaknuo je važnost detekcije rizika, ranjivosti, otpornosti i prilagodbe na klimatske promjene, Michela Marchi sa Sveučilišta u Sieni osvrnula se na rad Sveučilišta u području izračuna ugljičnog otiska dok je prezentacija Lorenza Barbieria sa Sveučilišta Roma Tre bila usredotočena na iskustva Sveučilišta Roma Tre u području energetskog planiranja i provedbe različitih projekata usmjerenih na teme klimatskih promjena i dekarbonizacije. Kao primjer dobre prakse na lokalnoj razini, Gordana Lalić iz Grada Poreča predstavila je rješenja održivog prometa i mobilnosti u službi postizanja ciljeva europske energetske i klimatske politike na području Grada Poreča. Druga sesija zaključena  je prezentacijom Mladena Bajramovića iz udruge IUR, „Raša, remek-djelo graditeljstva Moderne“ kao jedinstvenog primjera urbanog planiranja na ovim područjima.
Treća i završna sesija konferencije bila je usmjerena na predstavljanje primjera dobrih praksi iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Dalibor Jovanović iz IRENA-e u svojoj se prezentaciji osvrnuo na položaj zgrada zaštićenih kao kulturno dobro u procesima energetske tranzicije dok je Robert Mohorović iz Grada Labina predstavio uspješan primjer energetske obnove višestambenih zgrada provedenih u suradnji Grada Labina i gradskog poduzeća Labin Stan. Zadnji dvije prezentacije konferencije bile su usmjerene na jednu od najaktualnijih tema, a to su energetske zajednice i korištenje obnovljivih izvora energije. Diane Cassar iz Malteške energetske agencije objasnila je koncept energetskih zajednica, kako funkcioniraju i na koji se način mogu organizirati, dok je Ugo Toić iz energetske zadruge Apsyrtides s otoka Cresa predstavio koncept osnivanja energetske zajednice na području cresko-lošinjskog arhipelaga.
 

Galerija fotografija