Održan Međunarodni susret koncesionara plaža koji su sudjelovali u aktivnostima projekta MARLESS

Održan Međunarodni susret koncesionara plaža koji su sudjelovali u aktivnostima projekta MARLESS

IRENA Istarska Regionalna Energetska Agencija sudjeluje u EU projektu MARLESS (MARine Litter cross-border awarenESS and innovation actions) koji provodi konkretne i zajedničke intervencije usmjerene na rješavanje problema morskog otpada na Jadranskom moru s različitih gledišta i metode intervencije. Projekt stoga implementira razne akcije praćenja, upravljanja, prevencija i uklanjanje morskog otpada.

Jedna od aktivnosti projekta je praćenje nastanka otpada na plažama tijekom turističke sezone. U svrhu realizacije ove aktivnosti, IRENA i Institut Ruđer Bošković – Centar za istraživanja mora Rovinj (CIM) su tijekom prve polovice 2021. godine organizirali su više sastanaka/treninga s predstavnicima Maistre i Plave Lagune. Sastanci su organizirani s ciljem aktivnog uključivanja koncesionara u istraživanje procjene stvaranja morskog otpada na plažama i u implementaciju mjera očuvanja okoliša koje će biti predložene u skladu s rezultatima analize proizašle iz prikupljenih podataka. Dogovoren je odabir plaža u Rovinju, Poreču i Umagu (po jedna na svakoj lokaciji) na kojima se izvršilo prikupljanje podataka o nastanka morskog otpada na istima. Tijekom turističke sezone 2021. i 2022., zaposlenici uključenih hotelijerskih kuća su tijekom redovnih čišćenja plaža bilježili podatke o količini i vrsti  prikupljenog otpada. Završetkom sezona, uključene hotelijerke kuće su dostavile prikupljanje podatke koji se sada analiziraju od strane tehničke grupe projekta MARLESS.

Nakon uspješnog završetka prikupljanja podataka, predstavnicu Maistre i Plave lagune su pozvani da sudjeluju na Međunarodnom susretu koncesionara plaža projekta MARLESS kao predstavnici Istarske županije. Na susretu su sudjelovali i predstavnici iz talijanskih regija Puglia, Veneto i Emilia romagna.

 

Tijekom susreta su se predstavile aktivnosti i rezultati projekta MARLESS, te se je  govorilo o novim metodologijama za prikupljanje podataka o nastanku morskog otpada, razmjenjivale najbolje prakse između uključenih regija i predstavili inovativni pilot projekti za prikupljanje morskog otpada.

Tijekom susreta, svečano je pušten u pogon sustav “Collec’Thor“ finaciran preko projekta MARLESS, koji privlači i sakuplja sav  koji pluta na površini vode. Potpuno nečujan, promišljen je za postavljanje na strateške rubove luka i molova gdje identificira i prikuplja plutajući otpad.  Sustav radi kontinuirano na tihi način i stvara veliki privlačni perimetar. Može prikupiti do 100 kg otpada prije potrebe za pražnjenjem.

Nakon susreta, otvorena je izložba fotografija projekta MARLESS na temu morskog otpada koja je namijenjena podizanju svijesti o ovom globalnom problemu

Galerija fotografija