Organiziran posjet Regionalnom centru kompetentnosti Tehničke škole Čakovec i Metalskoj jezgri Čakovec

Organiziran posjet Regionalnom centru kompetentnosti Tehničke škole Čakovec i Metalskoj jezgri Čakovec

U srijedu, 05. travnja 2023. organiziran je posjet Regionalnom centru kompetentnosti u strojarstvu (RCK) Tehničke škole Čakovec i Razvojno-edukacijskom centru za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec na kojem su prisustvovali predstavnici IRENA-e – Istarske Regionalne Energetske Agencije Nikola Petrić i Antonio Franković, te predstavnici Srednje Škole Mate Blažine Labin, ravnatelj Đani Žufić i profesor elektrotehnike Davor Franković.

Posjet je organiziran u suradnji sa Međimurskom energetskom agencijom MENEA i Tehničkom školom Čakovec. Predstavnike IRENA-e i SŠ Mate Blažine Labin dočekali su pomoćnica direktora Međimurske energetske agencije MENEA Danijela Vrtarić i ravnatelj Tehničke škole Čakovec Dražen Blažeka, nakon čega je uslijedio obilazak Srednje škole i Razvojnog centra kompetentnosti u strojarstvu u vodstvu Klobučarić Maria, voditelja centra.      

Provođenjem EU projekata 'Uspostava RCK u strojarstvu SJEVER – TŠČ' u vrijednosti 26.191.548,75 kuna (financiran iz Europskog socijalnog fonda) i projekta 'Regionalni centar strojarstva TŠČ' u vrijednosti 29.993.165,98 kn (financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj), Tehnička škola Čakovec financirala je rekonstrukciju i nadogradnju zgrade radionice Tehničke škole i novu opremu koja omogućuje novim generacijama učenika priliku edukacije i rada na najsuvremenijoj opremi i uređajima kako bi izlazeći iz sustava obrazovanja odmah bili spremni za posao u struci koja je imperativ budućnosti. Kroz uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti (RCK) u strojarstvu čija je osnovna svrha postati mjesto kvalitetne suradnje obrazovnog i gospodarskog sektora te svih njihovih dionika (učenika, nastavnog osoblja, vodstva i drugih zaposlenika poduzeća), nastoji se ublažiti  problem nedostatka kvalificirane radne snage u području strojarstva te doprinijeti rješavanju problema neusklađenosti znanja koje učenici imaju nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja i potreba tržišta rada. Tijekom obilaska, predstavnici IRENA-e i SŠ Mate Blažine Labin imali su priliku obići zgradu radionice i učionice sa vrhunskom opremom koja je namijenjena korištenju u devet novih školskih praktikuma iz podpodručja strojarstva: Praktikum CAD/CAM tehnologije,  Praktikum za zavarivanje, Praktikum za mjerenja i kontrolu kvalitete, Praktikum za energetsko strojarstvo i obnovljive izvore energije,  Praktikum za CNC tehnologije,  Praktikum fluidne tehnike,  Praktikum za automatizaciju i robotiku,  Praktikum za razvoj i konstrukcije i Praktikum automehatronike.

Nakon Tehničke škole, uslijedio je posjet Razvojno-edukacijskom centru za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec koji je vodio ravnatelj centra Mario Šercer.

Metalska jezgra kao istraživačka infrastruktura bavi se aktivnostima umrežavanja znanstveno-istraživačkog sektora, poslovnog sektora (metalska industrija), obrazovnog i javnog sektora koji u sklopu infrastrukture mogu razmjenjivati iskustva, znanja i vještine i doprinijeti rješavanju razvojnih problema regije te jačanju regionalne konkurentnosti. Infrastrukturni dio aktivnosti uspostavljanja Metalske jezgre koji se odnosio na rekonstrukciju bivše jahaone u okviru Centra znanja Međimurske županije i opremanje opremom potrebnom za rad institucije sufinanciran je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Javnog poziva Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija u iznosu od 31.290.223,12 kuna.

Predstavnici IRENA-e i SŠ Mate Blažine Labin imali su priliku vidjeti najnovije modele 3D printera za metal EOS M 290 sa vodećim laserskim sustavom za sinteriranje metalnih proizvoda iz 3D CAD podataka i DMLS tehnologijom, 3D printera za plastiku STRATASYS F900 sa FDM tehnologijom i ostale opreme u sklopu centra.

Kroz posjet omogućena je razmjena iskustava i znanja kod prijava i provođenja novih projekata usmjerenih na stvaranje infrastrukturnih, tehnoloških i organizacijskih preduvjeta za kvalitetnije strukovno obrazovanje i obogaćenu ponudu obrazovanja odraslih sukladno potrebama gospodarstva u području strojarstva, kako u Međimurskoj, tako i u Istarskoj županiji.