Održan početni sastanak Interreg Central Europe projekta JETforCE

Održan početni sastanak Interreg Central Europe projekta JETforCE

Protekle srijede i četvrtka, 3. i 4. svibnja održan je gradu Miškolcu u Mađarskoj početni sastanak projekta JETforCE (Just Energy Transition for Central Europe) financiranog u sklopu Programa Interreg Central Europe. Početni sastanak organiziran je od strane vodećeg partnera, razvojne agencije BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén te je na njemu uz vodećeg partnera sudjelovalo još 10 projektnih partnera, jedan hrvatski (IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija), dva talijanska (Città Metropolitana di Bologna, Fondazione YUNUS Italia – ETS), dva austrijska (IAAI - International Association for Innovative Approaches to Global Challenges, Weizer Energie- Innovations- Zentrum GmbH), dva njemačka (The European Institute for Innovation - Technology – EIfI-Tech, TGZ - Technologie- und Gründerzentrum Bautzen GmbH) i po jedan partner iz Slovenije ( LEASP - Lokalna energetska agentura Spodnje Podravje), Slovačke (SIEA - Slovenská Inovačná a Energetická Agentúra) i Češke (EAV - Energy Agency Vysočiny).

Sukladno Europskom zelenom planu, EU planira dekarbonizirati svoje gospodarstvo do 2050. zbog potrebe za ublažavanjem i prilagodbi klimatskim promjenama. Paralelno, s povećanjem cijena energije, društveni aspekti prijelaza na zelenu energiju pomaknuli su se u središte interesa, stoga postoji široki konsenzus da europska energetska tranzicija mora biti pravedna i poštena. U idealnom slučaju, buduće energetske politike i investicije trebale bi se stvarati zajedno s građanima. Građani trebaju priliku da doprinesu mjerama koje utječu na njihov život, ali to zahtijeva znanje, razumijevanje tematike i jednak pristup dostupnim informacijama, posebice putem digitalnih alata.

Projekt JETforCE ima za cilj poduprijeti partnerske regije da uključe svoje građane, koristeći digitalizaciju kao sredstvo za zajedničko osmišljavanje i provođenje „Pravedne energetske tranzicije u Središnjoj Europi”. Tijekom trogodišnjeg projekta, konzorcij JETforCE planira razviti dva nova rješenja-alata za digitalni angažman građana u kreiranju i unaprjeđenju politika koje se odnose na zelenu tranziciju.

Projekt JETforCE odobren je u sklopu prioriteta „Suradnja za zeleniju Središnju Europu” i ima proračun od 2,37 milijuna eura, uz 80% sufinanciranja iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF). Budžet IRENA-e u projektu iznosi 254.646,00 eura te će se aktivnosti IRENA-e na razini projekta odnositi na vođenje radnog paketa koji će biti usmjeren na provođenje pilot akcija u 9 partnerskih zemalja. Na području Istarske županije, aktivnosti IRENA-e bit će usmjerene na podizanju svijesti o nužnosti pravedne energetske tranzicije, uključivanju građana u procese kreiranja politika te će se kroz pilot aktivnosti utjecati na poticanju dodatnog obrazovanja, prekvalifikaciji radne snage i cjeloživotnog obrazovanja za deficitarna zanimanja u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Galerija fotografija