Održan početni sastanak projekta CARDIMED

Održan početni sastanak projekta CARDIMED

IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija sudjelovala je 27. i 28. rujna na početnom sastanku Horizon projekta CARDIMED (Climate Adaptation and Resilience Demonstrated In the MEDiterranean region) održanom u Ateni u organizaciji Nacionalnog tehničkog sveučilišta Atena. Sastanak je okupio više od 50 EU partnera s namjerom uspostave novog okvira za razvoj otpornosti na klimu na području Mediterana i šire buduće replikacije intervencija razvijenih u projektu.

Projekt CARDIMED obuhvaća 9 demonstracijskih pilota na području Mediterana (Grčka, Italija, Španjolska, Francuska, Portugal, Cipar i Turska) koji se sastoje od 10 regija, 20 lokacija i 28 lokalnih i regionalnih zajednica, te koji koriste 47 tzv. Nature-based Solutions (NBS), odnosno intervencija koja primarno koriste prirodu za rješavanje specifičnih problema uzrokovanim klimatskim promjenama i postizanje veće stope dekarbonizacije. Kroz metodološki proces projekta koji obuhvaća razvoj digitalne infrastrukture za usklađivanje procesa prikupljanja podataka i procesa evaluacije, te pružanje slobodnog korištenja podataka vezanih uz NBS intervencije, kroz integriranje bitnih funkcija i razvoj pametnih digitalnih alata za građane, te kroz razvoj sveobuhvatnog alata za modeliranje, omogućit će se brza i jednostavna prilagodba i korištenje NBS intervencija u područjima sa raznim karakteristikama i problemima vezanim uz klimatske promjene. Drugim rječima, cilj projekta je omogućiti svakoj regiji koja sudjeluje u projektu, i šire, korištenje već prijašnje izrađene i implementirane intervencije koja se može prilagoditi specifičnim karakteristikama i problemima te regije. Na području Mediterana bit će implementirano više od 80 NBS intervencija, te će se kroz korištenje sveukupno 15 dodatnih intervencijskih područja (u koja spada i područje Istre) omogućiti šira i lakša upotreba intervencija.

Partneri projekta su u dva dana predstavili sve radne pakete, demonstracijske pilote i sudjelovali na radionici namijenjenu boljoj koordinaciji radnih aktivnosti i planiranju slijedećih koraka projekta.

Kroz aktivnosti projekta CARDIMED, planira se formiranje mreže od minimalno 28 regija i 70 lokalnih i regionalnih zajednica do 2030. godine, te stvaranje 8.000 radnih mjesta uz 450 mil.EUR ulaganja u sektoru NBS intervencija.

Galerija fotografija