120 milijuna eura za energetsku obnovu obiteljskih kuća

120 milijuna eura za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Na sjednici Vlade održanoj 19. listopada 2023. g. donesena je odluka o osiguranju dodatnih 7 milijuna eura kako bi 3.250 građana koji su udovoljili uvjetima javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dobili sredstva za ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u svojim kućanstvima.

Za ugradnju solarnih panela i fotonaponskih elektrana, kao i dizalica topline ili kotlova na biomasu Fond će građanima dodijeliti 19,6 milijuna eura s ciljem pomoći građanima da u kućanstvima proizvode okolišno prihvatljivu energiju i smanje svoje troškove za energente.

Fond je također odobrio i 399 zahtjeva za energetsku obnovu kuća oštećenih u potresu te ukupno dodijeljena sredstva iznose 7,7 milijuna eura.

Do kraja će godine Fond objaviti i uvjete za dodjelu poticaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća, uključujući i onih oštećenih u potresu a ukupna alokacija iznosi 120 milijuna eura. Stopa sufinanciranja iznosit će do 60% za energetsku obnovu kuća koje nisu oštećene u potresu te do 80% za kuće oštećene u potresu. Također je u pripremi i program sufinanciranja za energetsku obnovu kuća građanima koji su u riziku od energetskog siromaštva, a troškovi radova na takvim objektima biti će financirani u cijelosti.

Nakon što budu poznati svi uvjeti javnih poziva, građani će imati dovoljno vremena da pripreme svoje projekte jer će sa zaprimanjem zahtjeva Fond krenuti u prvom kvartalu iduće godine.

Kao što se i najavljivalo, država izdašnim sredstvima snažno potiče ne samo gospodarstvo, nego i građane da budu energetski što neovisniji i okrenu se obnovljivim izvorima energije. Sredstava će biti dovoljno za sve one koji se odluče investirati u projekte energetske učinkovitosti pa je sad pravo vrijeme da se svi koji su u mogućnosti odluče na takvu investiciju koja će im dugoročno osigurati kvalitetnije uvjete života.

 

 

Izvor: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Izvor fotografije: Pixabay