Zanimljivosti s održane konferencije Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije na javnim objektima Općine Medulin

Zanimljivosti s održane konferencije Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije na javnim objektima Općine Medulin

Na nedavno održanoj konferenciji u organizaciji Općine Medulin na temu povećanja kapaciteta za proizvodnju solarne energije, predstavili smo tijekom panel rasprave aktivnosti vezane za ugradnju fotonaponskih sustava koji se provode na području Istarske županije.

Ukratko je predstavljen projekt Dobra energija SEET, koji je IRENA još 2021. godine pripremila i prijavila za Istarsku županiju. Projekt se financira se bespovratnim sredstvima iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021., programa “Energija i klimatske promjene'', a njegova finalizacija očekuje se u travnju 2024. godine.

U tijeku je instalacija 4 integrirane fotonaponske elektrane ukupne snage nešto veće od 200 kW, na objektima OŠ Vodnjan, Talijanske srednje škole Dante Alighieri Pula, Industrijsko obrtničke škole Pula te Školske dvorane Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula.

Pod vodstvom Istarske županije u projekt su dodatno uključeni gradovi Pula i Poreč, a partnerstvo se izvan Istre širi na Cres, Čakovec, Zaprešić i Ivanić-Grad. Projekt je to ukupne vrijednosti 1,4 milijuna EUR kojim se osigurava realizacija ulaganja u 22 integrirane solarne elektrane ukupne snage nešto veće od 1 MW, od čega se na području Istarske županije ulaže u 7 objekata javne namjene, snage nešto veće od 340 kW.

Na konferenciji je istaknuto kako je Istarska županija prepoznala važnost ovakvih ulaganja ne samo za javni sektor, već i za građanstvo, te je tijekom prošle i ove godine pokrenula natječaj za sufinanciranje izrade glavnih projekata fotonaponskih sustava usmjeren prema fizičkim osobama, na temelju kojih su odabrani prijavitelji mogli osigurati i do 50% sufinanciranja za izradu tehničke dokumentacije. Potrebu i interes na svom području prepoznao je i značajan broj gradova i općina na području Županije te su tijekom 2023. gradovi Labin, Pula, Umag te općine Kršan, Medulin i Vrsar također za potrebe svog stanovništva raspisali javne pozive za sufinanciranje projekata i/ili instalaciju fotonaponskih sustava.

Zaključak same konferencije je da se u narednom razdoblju svakako očekuje povećani interes i značajnija ulaganja u fotonaponske sustava, kako u javnom tako i u privatnom sektoru, obzirom da je trenutačna cijena električne energije danas u Hrvatskoj značajno ispod tržišne cijene električne energije te da je održavanje ovakve situacija zasigurno dugoročno teško održivo.

Galerija fotografija