Održana radionica na temu 'Potrebe lokalnog stanovništva u kontekstu razvoja energetskih i klimatskih planova na području Istarske županije'

Održana radionica na temu 'Potrebe lokalnog stanovništva u kontekstu razvoja energetskih i klimatskih planova na području Istarske županije'

IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija organizirali su u srijedu 31. siječnja 2024. godine s početkom u 17:00 sati u Gradskoj knjižnici Labin radionicu na temu 'Potrebe lokalnog stanovništva u kontekstu razvoja energetskih i klimatskih planova na području Istarske županije'. Radionica se organizirala s ciljem definiranja vizije i prioriteta za razvoj energetskih i klimatskih planova u okviru pravedne tranzicije na području Istarske županije s naglaskom na potrebe lokalnog stanovništva, te se provodila u sklopu EU projekata BOLSTER i JUSTEM.

 

Projekt BOLSTER (program Horizon Europe) bavi se utjecajem marginaliziranih zajednica na politike povezane s Europskim Zelenim planom i nastoji povećati uključivanje takvih zajednica u procese donošenja odluka i potpore tranzicijskim planovima. Projekt JUSTEM (Program za okoliš i klimatske aktivnosti (LIFE)) nastoji izgraditi regionalne kapacitete i uključiti građane u razvoj energetskih i klimatskih planova regija kako bi se olakšao proces pravedne tranzicije na području Istarske županije.

 

Radionici su, osim članova IRENA-e i Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, prisustvovali predstavnici grada Labina, grada Pule, općine Kršan, HOLCIM (HRVATSKA) d.o.o., te zainteresirani građani. Nakon kratkih predstavljanja projekata i stanja pravedne tranzicije u Istri, sudionici su podijeljeni u grupe, te su im ponuđena pitanja vezana uz tematska područja relevantna u procesu tranzicije, na koja su zatim primljeni odgovori. Zahvaljujući aktivnom angažmanu prisutnih, uspješno su prikupljena mišljenja i  sugestije sudionika koje će se analizirati i iskoristiti u daljnjim aktivnostima projekata BOLSTER i JUSTEM i koja će potencijalno poslužiti kao smjernica za daljnji proces odlučivanja o aktivnostima vezanima uz pravednu tranziciju na području Istarske županije.

Galerija fotografija