Pokrenuta instalacija fotonaponske elektrane na Samačkom hotelu u Labinu

Pokrenuta instalacija fotonaponske elektrane na Samačkom hotelu u Labinu

Dana 23. travnja 2024. godine IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija pokrenula je edukacijski program projekta JETforCE, koji vodi u suradnji s Gradom Labinom i Srednjom školom Mate Blažine Labin. Ovaj edukacijski program izvodi se u sklopu „Dana zelene i plave energetske tranzicije Istarske županije“, koji se ovih dana održavaju u Labinu. Edukacijski program biti će prezentiran javnosti putem video zapisa, na zadnji dan događanja „Dana zelene i plave energetske tranzicije Istarske županije“, koji će se održati ovaj petak, 26. travnja 2024. u Gradskoj knjižnici Labin.

U edukacijskom programu sudjeluje osam srednjoškolskih učenika, elektrotehničkog usmjerenja, koji će uz pomoć ovlaštenog izvođača i uz stručni nadzor instalirati potpuno funkcionalan solarni sustav snage 8,1 kW, na krovu objekta Samačkog hotela u Labinu. Učenici će kroz četiri termina sudjelovati u svim fazama instalacije integrirane fotonaponske elektrane.

Ovaj projekt dio je programa „Borbe protiv energetskog siromaštva“ i edukacije „Kids can do it“ koje je IRENA objedinila kako bi dala doprinos ugradnji solarnih elektrana za potrebe ranjivih skupina te istovremeno promovirala zanimanje monter i instalater fotonaponskih sustava. Naime, dio objekta Samačkog hotela u Labinu koristi se za smještaj ranjivih skupina, a sama edukacija koja uključuje učenike elektrotehničke struke za cilj ima usmjeriti ih prema ovom deficitarnom zanimanju.

Galerija fotografija