Utjecaj pučinskih vjetroelektrana na gospodarstvo

Utjecaj pučinskih vjetroelektrana na gospodarstvo

IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija sudjeluje u inicijativi COOPwind – Bilateralna suradnje za proizvodnju energije vjetra na moru, koja se financira od strane Fonda za bilateralne odnose EGP i Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje 2014. – 2021. godine.

Zbog regionalnih specifičnosti Istarske županije, u sklopu COOPwind inicijative, Istarska županija i IRENA pokrenule su proces definiranja modela uključive pučinske vjetroelektrane, koji nije fokusiran na maksimiziranje proizvodnje električne energije već na maksimiziranje zbroja proizvodnih učinaka svih dostupnih plavih ekonomskih sektora na dotičnom području kao i zaštitu i poboljšanje stanja morskog ekosustava te je samim tim prihvatljiv i poželjan za sve dionike.

Kako bi se isto definiralo, IRENA je u suradnji s Istarskom županijom i izrađivačem smjernica, Energetskim institutom Hrvoje Požar, pokrenula tematske radionice fokusirane na zaštitu okoliša, ribarstvo, prostorno planiranje, industriju, turizam, obrazovanje i znanstvenu zajednicu. Na tematskim radionicama okupljeni stručnjaci i zainteresirana javnost raspravljali su i davali inpute za definiranje smjernica za planiranje razvoja uključive pučinske vjetroelektrane i predmetnog modela.

Smjernice za planiranje razvoja uključive pučinske vjetroelektrane predstavljene su javnosti na završnoj konferenciji COOPwind projekta, koju je IRENA održala u sklopu prvog dana događanja „Dana zelene i plave energetske tranzicije Istarske županije“, 23. travnja 2024. u Labinu.

Prvi članak prenosi zaključke utjecaja pučinskih vjetroelektrana na gospodarstvo, dok je drugi usmjeren na pitanja vezana na zaštitu okoliša, ribarstvo i prostorno planiranje.

Oba članka možete pregledati klikom na poveznice (PDF dokument) u prilozima ove stranice.