Održan regionalni seminar Energetska efikasnost i primjena obnovljivih izvora energije u kućanstvu

Održan regionalni seminar Energetska efikasnost i primjena obnovljivih izvora energije u kućanstvu

Dana, 26.11.2012. IRENA-Istarska Regionalna Energetska Agencija održala je u Srednjoj školi Mate Blažine, u Labinu, regionalni seminar na temu Energetska efikasnost i primjena obnovljivih izvora energije u kućanstvu. U uvodnom govoru direktor IRENA-e Valter Poropat, pozdravio je prisutne i najavio otvaranje Energetskog demo info centra. Istaknuo je kako znatan odaziv prisutnih ukazuje na važnost primjene obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u kućanstvu, te kako je uvjeren da će se na seminaru otvoriti prostor za konstruktivan razgovor i kvalitetne zaključke, čime će prisutni dobiti odgovore na brojna pitanja. Zamjenik gradonačelnika Labina Zoran Rajković i zamjenik župana Istarske županije Vedran Grubišić nazočili su seminaru čime su podržali organizaciju ovog događaja.

U prvom dijelu programa stručni predavač Dario Hrastović, dipl.ing.stroj. obradio je niz bitnih tema: primjenu akumulirane energije u okolišu, sunčane toplinske i fotonaponske sustave, dizalice topline, također je dao naglasak na ekonomsku analizu dizalica topline, održivu hidrotehniku, toplinsku energiju iz drvene mase, te objasnio energetsku efikasnost na primjeru niskoenergetske zgrade. U drugom dijelu programa prisutni su posjetili novootvoreni Energetski demo info centar u Labinu, koji se nalazi u sjedištu IRENA-e, na adresi Rudarska 1, II kat.  Prisutni su pomno popratili otvaranje Energetskog demo info centra, gdje su im uz brojne eksponate, kataloge i edukativne materijale, na raspolaganju bile dostupne i interaktivne aplikacije putem Energy Info Kioska, postavljenog u prizemlju zgrade.

Ovo je prvi od ukupno tri regionalna seminara koje će IRENA u sklopu EU projekta SEA-R organizirati na temu energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, u cilju promocije, poticanja i podizanja svijesti javnosti o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Naredni seminari održati će se u 2013.godini, te će javnost o njihovom održavanju biti pravovremeno obaviještena. U međuvremenu pozivamo sve zainteresirane da nas posjete u novootvorenom Energetskom demo info centru u Labinu!

Prezentacije su dostupne za preuzimanje u nastavku.