Edukacijski model sunčeve fotonaponske elektrane postavljen u Srednju školu Mate Blažine

Edukacijski model sunčeve fotonaponske elektrane postavljen u Srednju školu Mate Blažine

IRENA-Istarska Regionalna Energetska Agencija   postavila je u petak, 22.02.2013. edukacijski model sunčeve fotonaponske elektrane u Srednju školu Mate Blažina Labin. Edukacijski model sunčeve fotonaponske elektrane IRENA je nabavila kroz EU projekt SEA-R (Sustainable Energy in the Adriatic Regions: Knowledge to Invest) sufinanciran sredstvima IPA Jadranske prekogranične suradnje 2007-2013. Ukupna vrijednost opreme iznosi 4.085,75 EUR.

IRENA-i je kao partneru u projektu SEA-R odobren ukupan proračun u visini 370.380,00 EUR, od čega 85% sufinancira pretpristupni EU fond IPA Jadranske prekogranične suradnje 2007-2013. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.960.338,00 EUR.

Edukacijski model fotonaponske elektrane je profesoru Željku Brenčiću, predstavniku Srednje škole Mate Blažine uručio je Valter Poropat, direktor IRENA-e.

Profesor Željko Brenčić izrazio je svoju zahvalnost i istaknuo kako su ovakvi edukacijski modeli od velikog značaja za elektrotehnička stručna usmjerenja, na kojima će učenici moći odrađivati laboratorijske vježbe. Učenici će na ovaj način imati priliku steći konkretna, praktična znanja o fotonaponskim sustavima što im može biti od velike koristi u budućnosti s obzirom na perspektivu ulaganja u fotonaponske elektrane i radna mjesta koja će se otvarati u tom sektoru.

Edukacijski model fotonaponske elektrane za učenike samo je jedna od brojnih aktivnosti koju provodi IRENA u sklopu nedavno otvorenog Energetskog info demo centra u Labinu.

Galerija fotografija