Istri 2,13 milijuna kn za energetsku učinkovitost

Istri 2,13 milijuna kn za energetsku učinkovitost

Pet istarskih gradova - Pazin, Buzet, Novigrad, Pula i Labin - na nedavnom je natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobilo sredstva za sufinanciranje programa korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima. O tome su na konferenciji za novinare govorili gradonačelnici Renato Krulčić, Valter Flego, Anteo Milos, Boris Miletić i Tulio Demetlika.

Grad Pazin je na ovom natječaju dobio 792.000 kuna za projekt ukupne vrijednosti 2,5 milijuna kuna, Buzet je dobio 238.000 kuna za projekt od 705.000 kuna, Novigradu će Fond s 396.000 kuna financirati projekt vrijedan milijun kuna, Labin je dobio 360.000 za projekt vrijedan 900.000 kuna, a Pula će svoj projekt vrijedan 1,028 milijuna kuna sufinancirati s fondovskih 348.000 kuna. Ukupno je kroz ovaj natječaj, namijenjen isključivo sufinanciranju izgradnje sustava obnovljivih izvora energije u domaćinstvima, odnosno u obiteljskim kućama i višestambenim zgradama, Fond podijelio 23 milijuna kuna za investicije ukupne vrijednosti 63 milijuna kuna za područja 47 hrvatskih gradova. Pet istarskih gradova uspjelo je ovim natječajem "povući" ukupno 2,13 milijuna kuna, odnosno skoro deset posto ukupno dodijeljenih sredstava za cijelu Hrvatsku.

Nakon što o dodijeljenim sredstvima potpišu ugovor s Fondom, u svakom od ovih pet gradova slijedi raspisivanje natječaja za krajnje korisnike. Uz ova bespovratna sredstva koja pokrivaju 30 posto investicije, gradovi će građanima koji se jave na natječaj sufinancirati dodatnih 15 posto, što znači da će u solarne, toplinske ili fotonaponske kolektore i akumulature, u dizalice topline, sustave za korištenje bio-mase i slične uređaje građani ulagati 55 posto vlastitih sredstava.

Izvori:

http://www.glasistre.hr/

http://www.fzoeu.hr/hrv/index.asp