Pulski gradonačelnik u Bruxellesu o mjerama energetske učinkovitosti i održivoj energiji

Pulski gradonačelnik u Bruxellesu o mjerama energetske učinkovitosti i održivoj energiji

U ožujku ove godine gradonačelnik Boris Miletić održao je u Bruxellesu predavanje o održivom razvoju Grada Pule. Nastavno na to izlaganje Europska komisija pozvala je Miletića na panel raspravu naziva "Towards EU 2020 and beyond Local and Regional Actions", koja će se održati u utorak 25. lipnja 2013. godine u Bruxellu u sklopu Tjedna održive energije. Navedena konferencija organizirana je od strane ManagEnergya, inicijative koja podupire program Inteligentna energija u Europi, Sporazuma gradonačelnika i Direktorata Europske komisije za energetiku.

Konferencija je među najpopularnijim događanjima na Tjednu održive energije i obuhvaća visoku razinu govornika iz Europske komisije, Izvršne agencije za konkurentnost i inovacije, kao i gradova i energetskih agencija iz čitave Europe. Kao jedini gradonačelnik iz Hrvatske Boris Miletić, pred auditorijem koji će brojati 400-njak europskih gradonačelnika te predstavnika EU institucija i energetskih agencija, održat će  izlaganje o realiziranim i budućim projektima energetske učinkovitosti i održive energije u Gradu Puli.

Naime, putem diskusije govornici će publici objasniti najvažnije i najučinkovitije mjere koje su sami poduzeli kako bi realizirali aktivnosti vezane uz energetsku učinkovitosti i obnovljive izvore energije u lokalnim ili regionalnim zajednicama. Kroz pitanja i odgovore govornika publika će podrobnije upoznati različita rješenja koja se koriste u prevladavanju prepreka u svakoj od faza navedenog procesa - od osiguranja političke podrške do financiranja i realizacije aktivnosti. Glavni fokus rasprave bit će na financijskim aspektima, a bit će govora i o različitim ulogama i doprinosima banaka, EU fondova, nezavisnih namjenskih fondova i zadruga te će se istražiti i potencijal sinergije među njima.

Konferencija je usmjerena na širok krug energetskih subjekata - od lokalnih i regionalnih vlasti, energetskih agencija, političara, regionalnih energetskih savjetnika do ostalih subjekata zainteresiranih za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, te vezane aktivnosti u lokalnim zajednicama koje će ove godine biti fokusirane na načine financiranja održive energije za regionalne i lokalne vlasti i na rastuće učinke Sporazuma gradonačelnika, koji pruža političku potporu za provedbu akcijskih planova energetski održivog razvoja.

Lokalne i regionalne vlasti imaju ključnu ulogu u održivom gospodarenju energijom i upravljanju energetskom tranzicijom. Međutim, financiranje energetskih investicija ostaje izazov za jedinice lokalne samouprave. Ovaj događaj predstavit će konkretne primjere lokalnih i regionalnih vlasti koje su uspjele u pronalaženju inovativnih načina za financiranje održive energije uz potporu europskih financijskih shema, privatnog i financijskog sektora te građana.

Izvor: http://www.pula.hr/repozitorij-novosti/prikaz-novosti/article/pulski-gradonacelnik-u-bruxellesu-o-mjerama-energetske-ucinkovitosti-i-odrzivoj-energiji/