Tehnomontovo brodogradilište u Puli razvija četiri desetljeća dugu tradiciju

Tehnomontovo brodogradilište u Puli razvija četiri desetljeća dugu tradiciju

Pulski kolektor bolji od strane konkurencije

U prošloj i ovoj godini instalirano je 1.048 solarnih kolektora; izdvojimo Imperial Rab, Riviera Adriju, Plavu Lagunu, Valaltu, Arenaturist,Maslinicu Hotels & Resorts Rabac te više manjih privatnih objekata

Nakon prve naftne krize 1973. godine i činjenice da su konvencionalni izvori energije ograničeni, ubrzano počinju istraživanja, razvoj tehnologije i proizvodnja sustava za uporabu obnovljivih izvora energije. Hrvatska je, uz SAD, tih godina prošlog stoljeća bila pionir u proizvodnji sustava za prihvat sunčeve energije te je baš tvrtka Tehnomont iz Pule u suradnji s Tehničkim fakultetom u Rijeci razvila i proizvela prvi solarni kolektor već 1975. godine.

Ugradeno 20.000 kolektora

Turistički procvat koji je tada uslijedio pratio je i Tehnomont svojim solarnim sustavima za pripremu potrošne tople vode, koji su ugrađivani duž jadranske obale. Solarni sustavi koji su bili proizvedeni, projektirani i izvedeni u Tehnomontu još su i danas u funkciji i može se reći da su se višestruko isplatili. Danas se solarni kolektori izrađuju u Tehnomontovom brodogradilištu "Pula".

Predsjednik Uprave te tvrtke Miljenko Brnić kaže da je lista objekata opremljenih solarnom opremom iz Tehnomonta jako dugačka, od stambenih i turističkih naselja do industrijskih pogona. "Ugrađeno je više od 20.000 Tehnomontovih kolektora širom cijele bivše države, najviše na turističkim objektima duž jadranske obale te nešto i na Jalti", ističe Brnić. Mogu se pohvaliti i najvećim kontinuiranim poljem kolektora u Hrvatskoj, u autokampu Zaton kraj Zadra, gdje je ugrađeno 1.036 komada, odnosno 2.072 kvadrata za pripremu potrošne tople vode za 4.500 gostiju. Taj projekt se nadograđivao kroz godine te je posljednjih 238 komada ugrađeno pred početak lanjske turističke sezone.

Izvor: http://www.glasistre.hr/