Za energetsku učinkovitost Istri iz EU-fondova 7 milijuna kuna

Za energetsku učinkovitost Istri iz EU-fondova 7 milijuna kuna

Istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić i direktor Istarske razvojne agencije (IDA) Boris Sabatti danas su u sjedištu Istarske županije u Puli predstavili projekt LIFE SEC ADAPT, u kojem sudjeluju Istarska razvojna agencija (IDA) kao koordinator projekta te šest istarskih gradova - Pula, Rovinj, Poreč, Buzet, Labin i Pazin.

Nakon dvojezičnog pozdrava istarski župan naglasio je da je riječ o vrlo značajnom projektu za povećanje energetske učinkovitosti, jači održivi razvoj i veću zaštitu okoliša, za koji su od europskih fondova osigurali 7 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekta je 24, 5 milijuna kuna.

- Ovim projektom Istra kao zelena regija i zelena županija nastavlja strateški razmišljati o energetskoj učinkovitosti. U takvim uvjetima, nužno je djelovati sustavno i promišljati dugoročno te povećati kapacitete lokalnih i regionalnih uprava za prilagodbu klimatskim promjenama kroz smanjenje emisije štetnih plinova, bolje gospodarenje energijom i prelaskom na obnovljive izvore energije. U svim gradovima dobit će strategiju kako bi se ispunili uvjeti Europa 2020, a to su tri cilja - smanjenje emisije stakleničkih plinova za 20 posto, povećanje energetske učinkovitosti za 20 posto, povećanje udjela obnovljivih izvora energije za 20 posto, povećanje udjela biogoriva u prometu na 10 posto, objasnio je istarski župan Valter Flego. Partneri će razmijeniti iskustva i primjere dobre prakse te, u konačnici, donijeti strateške dokumente koji su temelj za daljnju prijavu projekta energetske učinkovitosti na europske operativne programe.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić rekao je da je riječ o nastavku projekta CITY SEC te dobrom primjeru istarskog zajedništva, osvrnuvši se na uzroke globalnih klimatskih promjena i rekavši da su one sve uočljivije i na području grada Pule, posebno u vidu obilnih oborina. Stoga su se europski gradonačelnici uključili u međunarodnu mrežu potpisnika "Sporazuma gradonačelnika" (Convenant of Mayors - CoM) kao odgovora naprednih europskih gradova na izazove globalne promjene klime. CoM je prva i najambicioznija inicijativa Europske komisije usmjerena izravno na aktivno uključenje i kontinuirano sudjelovanje gradskih uprava i samih građana u borbi protiv globalnog zatopljenja.

Potpisani Sporazum gradonačelnika u skladu je s četiri osnovna cilja Europske energetske politike iz 2007. godine. Pritom Pula, istaknuo je pulski gradonačelnik, već aktivno sudjeluje u tome s plinofikacijom i uvođenjem prirodnog plina čime je zabilježena ušteda energija za 40 posto, kao i nabavkom ekoloških autobusa te projektom javne rasprave. Napomenuo je da su Pula i Istarska županija aktivni partneri u projektu te je u pripremi nabavka nove flote za prijevoz na prirodni plin te punionica na prirodni plin za vozila građana, ali i komunalna gradska vozila koja bi prešla na prirodni plin. Naglasio je da pred završetkom projekt centra za gospodarenje otpadom i istaknuo važnost projekta Bičikletom po Puli kojoj je cilj novim tehnologijama unaprijediti prijevoz unutar grada, te istaknuo da su se u projekt energetske učinkovitosti već uključili u suradnji s Castrumom.

Direktor IDA-e Boris Sabatti izjavio je kako je jedan od ciljeva uključenje u novu europsku inicijativu Mayors Adapt koja je pokrenuta u ožujku 2014., a obavezuje gradove potpisnike povelje da u iduće dvije godine provode aktivnosti prilagodbe klimatskim promjenama. Prvi hrvatski gradovi koji će se uključiti u ovaj projekt su upravo i istarski gradovi, rekao je Sabatti i dodao da uz Hrvatsku u projektu sudjeluju Italija, Španjolska i Grčka. Predviđeno trajanje projekta, čija je provedba počela 1. rujna, je 40 mjeseci.

(tekst preuzet iz Glasa Istre 21.10.2015)