Svečano otvorenje novog hibridnog sustava grijanja u Dječjem vrtiću "Grdelin", Buzet

Svečano otvorenje novog hibridnog sustava grijanja u Dječjem vrtiću "Grdelin", Buzet

Na svečanom otvaranju sudjelovali su, između ostalih, istarski župan Valter Flego, buzetski gradonačelnik Siniša Žulić, pročelnica županijskog Odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Patrizia Bosich i Valter Poropat, direktor IRENA-e Istarske Regionalne Energetske Agencije.

U projektu ALTERENERGY, uz Istarsku županiju, sudjeluje 17 partnera iz osam država na jadranskom području. Projekt je usmjeren na male zajednice Jadrana s manje od 10.000 stanovnika, a na javnom pozivu upućenom svim takvim općinama i gradovima odabrani su Buzet i Novigrad.

Energije Sunca i Zemlje

- Projektom Alterenergy financiranom iz programa IPA Adriatic, koji je počeo u rujnu 2011. i završava u lipnju ove godine, promiče se energetska održivost kroz održivo upravljanje energetskim resursima i proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora. Pokazna investicija u Buzetu ogledni je primjer investicije projekta Alterenergy, inovativna je i replikativna. Inovativnost leži u činjenici da su se u jednom sustavu spojile geotermalna i solarna energija, istaknula je Patrizia Bosich, pročelnica županijskog Odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove.

Buzetski vrtić, podsjetila je ravnateljica Silvana Pavletić, sagrađen je 1974. i od tada je bio priključen na kotlovnicu Policijske postaje u susjedstvu i s njom dijelio troškove nabave lož ulja i održavanja. Kotlovnica je danas dotrajala, no na sreću, naglasila je Pavletić, Županija je zajedno s IRENOM izabrala Buzet, uz Novigrad, za provedbu Alterenergy projekta te je izgrađen potpuno nov, moderan hibridni geotermalno solarni sustav grijanja koji koristi obnovljive izvore energije.

Zadovoljstvo što Buzet takvim projektima dosiže još jednu stepenicu više u projektima zaštite okoliša i energetske učinkovitosti izrazio je i gradonačelnik Siniša Žulić. "Prije nekoliko godina u vrtiću je obnovljena fasada i krov, a sada je zaokružena cjelina", rekao je Žulić.

- Definirani ciljevi i posloženi prioriteti preduvjet su uspješnosti EU projekata. Ovo je upravo primjer poštivanja procedure gdje europskim novcima rješavamo dugogodišnji problem, a štedimo vlastita sredstva. Nisu slučajno Buzet i Novigrad bili partneri u projektu Županiji jer su imali riješenu dokumentaciju, definirane prioritete i projekte, istaknuo je župan Valter Flego.

Za obilaska nove strojarnice kratak pregled tijeka investicije dali su Aleksandar Major iz resornog županijskog odjela te Dalibor Jovanović iz IRENA-e

Tehnički opis investicije

Sustav grijanja vrtića utemeljen je na geotermalnoj dizalici topline. Dizalica je inverterska i može raditi u rasponu od 25-85 kW. Uz nju se kao "osiguranje" koriste i elektrogrijači snage 18 kW. Kao zemljani izmjenjivači topline koriste se cijevne spirale u spremnicima vode. Svaki spremnik ima 27 m3 te se u njemu nalaze 4 spirale, a duljina svake je 100 m. Spremnici imaju mogućnost nadopunjavanja vode iz vodovodne mreže. Automatika uključuje nadopunjavanje pri temperaturi vode od 1°C radi sprečavanja zamrzavanja i oštećivanja spremnika. Ako automatika "shvati" da bi nadopunjavanjem vode i povećanjem temperature spremnika ukupni trošak vrtića (električna energija + voda) bio manji, otvara ventil za nadopunjavanje. Spremnici se rade kaskadno - svaki naredni blago niži od prethodnog. Punjenje se vrši u prvom, a pražnjenje u zadnjem. U blizini spremnika instalira se polje od 60 m2 solarnih toplinskih kolektora. Svi viškovi energije koji se ne koriste za PTV- potrošnu toplu vodu ili direktno grijanje, spremaju se u spremnike preko istih spirala kojima se zimi energija iz njih izvlači. U prijelaznim periodima moguće je grijanje isključivo na solarne kolektore bez uključivanja dizalice topline. U prvoj godini očekuje se financijska ušteda od približno 30 - 40 %.

U narednoj godini bi ova brojka trebala biti još povoljnija, jer se očekuje skladištenje značajne količine solarne energije, koje se u prvoj godini ne može očekivati zbog termina puštanja u pogon.