Predstavljeni rezultati provedbe EU projekta HOLISTIC:

Predstavljeni rezultati provedbe EU projekta HOLISTIC:

Rezultati provedbe Adriatic Holistic Forest Fire Protection - HOLISTIC, strateškog projekta financiranog u okviru programa Jadranske prekogranične suradnje 2007.-2013. kojeg kao jedan od partnera provodi Istarska županija, predstavljeni su jučer u Osnovnoj školi "Vazmoslav Gržalja" u Buzetu. Glavni cilj projekta je poduprijeti održivo upravljanje prirodnim resursima kroz prevenciju po- žara i poduprijeti održivo korištenje biomase.

Ukupna vrijednost projekta je 9.363.801 eura, a udio Istarske županije iznosi 469.546 eura. Odobrenjem sredstava iz Nacionalnog fonda za sufinanciranje projekta, udio Županije u sufinanciranju smanjen je sa 15 na 6 posto, što znači da je projekt sufinanciran za 94 posto bespovratnih sredstava. Provedba traje 40 mjeseci, zaključno s krajem rujna ove godine. Aktivnosti projekta provodi 20 partnera iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Grčke i Srbije.

U Istarskoj županiji projekt obuhvaća tri veće investicije. Jedna od njih je izmjena sustava centralnog grijanja u buzetskoj osnovnoj školi koja se nalazi na području bogatom biomasom. Sredstvima projekta financirana je izrada projektne dokumentacije, demontaža postojećeg te nabava i montaža novog sustava grijanja na biomasu kao i izgradnja spremišta za pelete. Produženjem provedbe projekta stvoreni su preduvjeti da se dodatno optimizira i sustav grijanja u školskoj sportskoj dvorani gdje će se nova oprema za grijanje ugraditi tijekom ljetnih praznika. Ugradnjom kotla za grijanje na pelete postiže se ušteda u odnosu na kupovinu lož ulja od gotovo 80.000 kuna godišnje.

Druga velika investicija je izrada tehničke dokumentacije za izgradnju vatrogasnog i eko broda opremljenog za gašenje požara, čijim bi se intervencijama moglo ograničiti i sanirati onečišćenje mora. Projekt za izgradnju vatrogasnih brodova izradio je Tehnomont brodogradilište iz Pule. U vrijeme kada na moru nisu prisutni rizici od onečišćenja, brod bi se koristio za istraživačke aktivnosti na moru.

Treća investicija odnosi se na nadogradnju postojećeg sustava nadzornih kamera za ranu detekciju, praćenje širenja požara, te promatranje požarišta uvođenjem infracrvenih kamera. Županijska Vatrogasna zajednica u suradnji sa Hrvatskim šumama koristi sustav nadzornih kamera diljem Istre a u sklopu najnovijeg EU projekta u postojeći sustav spojit će se nekoliko infracrvenih kamera koje će se ugraditi na područje Rta Kamenjak.

Galerija fotografija