Početak probnog rada prve male hidroelektrane (mHE) "Velika Šuma" u vodoopskrbnom sustavu u Hrvatskoj

Početak probnog rada prve male hidroelektrane (mHE) "Velika Šuma" u vodoopskrbnom sustavu u Hrvatskoj

Župan Flego naglasio je kako je Istra još jednom preteča u Hrvatskoj te primjer dobre prakse drugima.

"Mala hidroelektrana Velika Šuma je prva hidroelektrana u Istri i ujedno prva hidroelektrana u vodoopskrbnom sustavu u Hrvatskoj. Stalna skrb o zaštiti okoliša i održivi razvoj visoko su na listi naših prioriteta što dokazujemo i ovim projektom", rekao je župan Flego i nastavio:

"Izgradnjom male hidroelektrane činimo dodatni iskorak po pitanju zaštite okoliša i  korištenja obnovljivih izvora energije u Istarskoj županiji. Naime, prednost malih hidroelektrana očituje se prvenstveno u značajnom smanjenju zagađenja okoliša, budući da se smanjuje emisija CO2 i stakleničkih plinova".

Župan Flego je zaključio kako se Istarska županija ovim projektom približava i svojem dugoročnom cilju: da Istra do 2030. godine bude CO2 neutralna županija.

Direktor Istarskog vodovoda Buzet d.o.o. Mladen Nežić kazao je kako bi probni rad trebao trajati oko mjesec dana nakon čega će mala hidroelektrana krenuti s obnavljanjem svoje prave funkcije, odnosno pretvaranjem energije vode u električnu energiju. Detaljne analize, dodao je Nežić, pokazale su da će Istarski vodovod Buzet d.o.o. zahvaljujući hidroelektrani godišnje prodavati električnu energiju u iznosu od 350 tisuća kuna. Stoga, povrat investicije očekuje se za manje od tri godine.

Direktor IRENA-e Valter Poropat je, pak, rekao kako je projekti izgradnje male hidroelektrane dio Programa sustavnog gospodarenja energijom u Istarskoj županiji, te ga od samog početka promovira i Istarska Regionalna Energetska Agencija.

Vrijednost investicije je 2.296.243,00 kuna, od čega su opravdani troškovi Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 2.083.782,00 kuna. Fond financira 60% opravdanih troškova što iznosi 1.250.269,00 kuna. Projektan je El Roy d.o.o. Pula, a izvođač radova KONČAR - Elektronika i informatika d.d. Zagreb.

Mala hidroelektrana "Velika Šuma" smještena je u novogradnji koja je spojena s postojećom istoimenom vodospremom, a pripada gradolskom vodoopskrbnom sustavu iz kojeg se vodom opskrbljuje cijela zapadna obala Istre.

Galerija fotografija