Aktivnostima projekta JETforCE (Just Energy Transition for Central Europe) poduprijet će se partnerske regije središnje Europe da digitalno uključe svoje građane tako da putem korištenja digitalnih alata zajednički osmišljavaju i provode „Pravednu energetsku tranziciju u središnjoj Europi“. Projektna ideja temelji se na činjenici da je građanima potrebna prilika da doprinesu mjerama koje utječu na njihov život, rad i prilike u kontekstu zelene energetske tranzicije, ali za kvalitetno uključivanje građana u procese odlučivanja, potrebno im je osigurati znanje i odgovarajuće informacije. 

Tijekom trogodišnjeg projekta, konzorcij JETforCE planira razviti dva nova rješenja-alata za digitalni angažman građana u kreiranju i unaprjeđenju politika koje se odnose na zelenu tranziciju. JETforCE ima za cilj poboljšati lokalno i regionalno energetsko planiranje, opremajući javna tijela i dionike s znanjem i digitalnim rješenjima potrebnima za razvoj okvira pravedne energetske tranzicije koji će aktivno uključiti građane, posebice one iz ranjivih skupina te analizirati tehnologije za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije kroz društveno ekonomsku prizmu.

 

Projekt JETforCE sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem Programa Interreg CENTRAL EUROPE 2021-2027 te će se provoditi u periodu od 1.4.2023. do 31.3.2026. godine. Projekt JETforCE odobren je u sklopu prioriteta „Suradnja za zeleniju središnju Europu” i ima proračun od 2,367,454.80 eura, uz 80% sufinanciranja iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF). Budžet IRENA-e u projektu iznosi 254.646,00 eura te će se aktivnosti IRENA-e na razini projekta odnositi na vođenje radnog paketa koji će biti usmjeren na provođenje pilot akcija u 9 partnerskih zemalja. Na području Istarske županije, aktivnosti IRENA-e bit će usmjerene na podizanju svijesti o nužnosti pravedne energetske tranzicije, uključivanju građana u procese kreiranja politika te će se kroz pilot aktivnosti utjecati na poticanju dodatnog obrazovanja, prekvalifikaciji radne snage i cjeloživotnog obrazovanja za deficitarna zanimanja u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

 

Projektno partnerstvo sastoji se od 12 institucija iz 9 različitih zemalja središnje Europe: Vodeći partner BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén iz Mađarske, IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija, Città Metropolitana di Bologna i Fondazione YUNUS Italia, IAAI - International Association for Innovative Approaches to Global Challenges i Weizer Energie- Innovations- Zentrum GmbH iz Austrije, The European Institute for Innovation - Technology – EIfI-Tech i TGZ - Technologie- und Gründerzentrum Bautzen GmbH iz Njemačke, LEASP - Lokalna energetska agentura Spodnje Podravje iz Slovenije, SIEA - Slovenská Inovačná a Energetická Agentúra iz Slovačke i EAV - Energy Agency Vysočiny iz Češke.