EH-CMap - Advanced Training on Energy Efficiency in Historic Heritage

EU projekt EH-CMap, u kojem je IRENA - Istarska Regionalna ENergetska Agencija vodeći partner, realizira se uz 100% financiranje ERASMUS+ programa. Projekt teži 249.835,00 eura, od čega 51.309,00 eura otpada na proračun IRENA- e. EH-CMap projekt provodi se u sklopu Ključne aktivnosti 2: Strateška partnerstva, mjere Visoko obrazovanje, u razdoblju od 01.09.2014. do 31.08.2016. godine.

Cilj projekta je pripremiti alat za učenje, konceptnu mapu* energetske učinkovitosti u povijesnim zgradama - pod nazivom EH-CMap, te aktivirati program visokog obrazovanja za testiranje i cirkuliranje alata EH-CMap.

U području urbane transformacije, tema energetske učinkovitosti u povijesnim zgradama predstavlja iznimno složen izazov. Značajan broj javnih zgrada zaštićene su povijesne građevine, najčešće energetski neučinkovite. Velik broj disciplina djeluje na ovom području, koristeći svoje alate i metode, međutim strategiju energetske učinkovitosti ne može se pojednostavljeno svesti na samo puki popis tehnologija koje treba primijeniti. Tema energetske učinkovitosti u povijesnim građevinama zahtijeva integrirani razvoj tehničkih vještina i kulturne osjetljivosti, koje treba promicati i razvijati unutar organiziranog i posebnog program obuke, koji će provesti EH-CMap.

IRENA će u suradnji s partnerima iz Italije (Sveučilište SAPIENZA), Španjolske (Patronato de la Alhambra y Generalife), Portugala (Sveučilište ALGARVE) i Malte (MIEMA - Malta Intelligent Energy Management Agency) detektirati i iznaći rješenja za povećanje energetske učinkovitosti u povijesnim građevinama, razviti programe usmjerene na jačanje kapaciteta potrebnih za provedbu energetske učinkovitosti u povijesnim zgradama, te kontinuirano raditi na podizanju svijesti lokalnih dionika o važnost i prednosti promicanja energetske učinkovitosti u povijesnim zgradama.

Više informacija o samom projektu i realizaciji ciljeva i rezultata možete pronaći na stranicama ERASMUS+ programa.

_____________________

*Konceptna mapa je način prikazivanja odnosa između ideje, slike ili riječi. U konceptnoj mapi svaka riječ ili izraz povezuje s drugom, te povezuje natrag na izvorne ideje, riječi ili fraze. Konceptne mape su način da se razvije logičko razmišljanje i vještina učenja otkrivanjem veza među pojmova. Na taj se način pomaže studentima vidjeti kako pojedine ideje tvore veću cjelinu.