Radionice o mogućnosti korištenja geotermalne energije u Istarskoj županiji održane 14. i 15. svibnja 2014. u Labinu

Radionice o mogućnosti korištenja geotermalne energije u Istarskoj županiji održane 14. i 15. svibnja 2014. u Labinu

IRENA - Istarska Regionalna Energetska Agencija  d.o.o. Labin održala je 14. i 15.svibnja 2014. dvije radionice koje se provode u sklopu EU projekta LEGEND(Low Enthalpy Geothermal ENergy Demonstration cases for Energy Efficient building in Adriatic area), programa IPA  jadranske prekogranične suradnje.    

Cilj radionica bio je primjerima iz prakse doprinijeti širenju znanja o mogućnostima korištenja geotermalne energije, te potaknuti na masovnije korištenje geotermalne energije u hotelima, kućama za odmor i agrarnim gospodarskim sustavima.

Prvog dana, prisutnima je predstavljena radionica koju IRENA provodi u suradnji sa SŠ Mate Blažine iz Labina i Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom iz Zagreba, a koja ima za cilj da učenici i studenti uče na praktičnim primjerima korištenja geotermalne energije. Prikazan je kratki edukativni film koji prikazuje konstruiranje 15 modela zemljanih izmjenjivača u školskoj tehničkoj radionici te njihovo postavljanje u iskopane rupe u parku škole. Učenici uz pomoć ovlaštenih instalatera vrše tlačne probe na svakom od izmjenjivača koji se potom zatrpava s različitim vrstama tla na koje je moguće naići u Istarskoj županiji. Uz pomoć profesora i studenata RGN-a, učenici mjere toplinsku vodljivost svakog materijala u koji su zatrpane "košare" kako bi saznali njihov eksploatacijski potencijal.

Stručnjaci su prisutnima prezentirali geotermalni potencijal na području Istarske županije, tehnologiju bušenja za potrebe postavljanja vertikalnih izmjenjivača, tehnologiju dizalica topline, tehnička rješenja razvoda grijanja i hlađenja, a također je organizirano i razgledavanje sustava grijanja i hlađenja zasnovanog na geotermalnoj dizalici topline ugrađenoj u jaslicama dječjeg vrtića "Pjerina Verbanac".

Predavanja drugog dana, 15.05.2014. bavila su prikazom izvedenih sustava u tri područja koja u Istarskoj županiji imaju najveći potencijal za ugradnju geotermalnih dizalica topline, a to su hoteli, nisko energetske i pasivne kuće i kuće za odmor te agrarni sustavi (prvenstveno staklenici). Drugi dan predavanja organizirao se i kao susret izvođača radova u svim fazama (arhitekti, inženjeri građevine, strojarski projektanti, bušači, građevinari, instalateri) s potencijalnim investitorima.

Oba dana održao se i sajam na kojem su se predstavili proizvođači i distributeri geotermalnih dizalica topline i niskotemperaturnih sustava grijanja.

Prezentacije su dostupne za preuzimanje u nastavku.

Dizalice topline i tehnologija bušenja - Hrvatska iskustva

GCHP Case Studies from Italy

Istarska županija - geotermalni potencijal i vrste zemljanih izmjenjivača topline

Mogućnosti JLS-a i privatnog sektora u korištenju EU fondova - geotermalna energija

Prezentacija IPA projekta GeoMapping

Primjena sustava geotermalnog grijanja i hlađenja u hotelima, kućama za odmor i agrarnim gospodarskim sustavima

Projekti s dizalicama topline tlo- voda u republici hrvatskoj i regiji

Sinergija obnovljivih izvora energije - automatizacija objekata (sustavi pametnih zgrada)

Tehnička rješenja razvoda grijanja i hlađenja

Galerija fotografija